2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
David Cameron a brit kormányfõForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-12 13:07:29
Formálódik az új, konzervatív-liberális koalíciós kormány Nagy-Britanniában, ahol kedden este a konzervatív David Cameron kapta meg a kormányalakítási megbízást II. Erzsébet brit uralkodótól.

A Liberális Demokraták 4 tárcát kapnak, vezetõjük pedig miniszterelnök-helyettes lesz.

Miután biztossá vált, hogy szokatlanul hosszú, azaz öt napig tartó tárgyalássorozat után megegyeztek a konzervatívok és a liberális demokraták, Gordon Brown bejelentette távozását.

A volt miniszterelnök sok sikert kívánt utódájnak, majd feleségével és gyermekeivel a Buckingham palotába ment, hogy hivatalosan is benyújtsa lemondását II. Erzsébet brit uralkodónak, és egyben javaslatot tegyen az új kormányfõ személyére.

A királynõ ezután fogadta David Cameront.

„Õfelsége a királynõ felkért a kormányalakításra, amit én elfogadtam” - kezdte elsõ beszédét Cameron immár a kormányfõi rezidencia elõtt. Az új miniszterelnök elmondta, hogy a koalíciós kormány elõtt számos feladat áll, például az óriási államháztartási hiány lefaragása, és a mély szociális gondok megoldása.

A kormánynévsor még csak most formálódik, de annyit már tudni, hogy a választásokon harmadikként végzett Libeális Demokraták vezetõje, Nick Clagg miniszterelnök-helyettes lesz. A koalíciós partner ezen kívül négy tárcát irányíthat majd. A külügyminisztérium élére a konzervatív William Hague kerül.

Hét évtized óta elõször lesz koalíciós kormányzat Nagy-Britanniában. Az új kormányfõ, a 43 éves David Cameron pedig az elmúlt csaknem 200 év legfiatalabb brit miniszterelnöke lett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!