2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Boncmesterek gyûltek össze BerettyóújfalubanForrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2010-05-16 17:15:54
A boncmesteri találkozó beindítja az emberek fantáziáját. Mi zajlik ott? Boncolnak? Megbeszélik, ki hogyan nyitja fel a holttestet? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések hangzottak el a hétköznapi emberek szájából, amikor megtudták, hogy hol voltam tudósítani. Persze nem voltak hullák, és a szikék sem kerültek elõ, sokkal inkább jó hangulatban, az újra találkozás örömében zajlott a X. OBAT (Országos Boncmesteri és Asszisztensi Találkozó) Berettyóújfaluban.

A kétnapos szakmai rendezvény péntek délelõtt ünnepélyes megnyitóval kezdõdött, ahol Dr.Dombi Imre, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház Pathológiai Osztályának osztályvezetõ fõorvosa, a szervezõbizottság elnöke, köszöntötte a közel száznegyven résztvevõt.

 

Ezután Szeifert Ferenc, a város polgármestere, majd Dr. Muraközi Zoltán orvosigazgató, Dr. Nemes Zoltán professzor, és Ambrus Vencel rendõrezredes is üdvözölte az ország minden tájáról a bihari kisvárosba érkezõ boncmestereket, patológus orvosokat, asszisztenseket, és más egészségügyi dolgozókat. Ezután díjátadás következett, ahol Odrobina Tamás sátoraljaújhelyi boncmester munkáját ismerték el. A két nap alatt neves szakemberek tartottak érdekes elõadásokat, többek között a függõségeinkrõl, a H1N1-rõl, az emlõelváltozásról, a rendkívüli halálesetek hatósági vizsgálatáról, az urológiáról, és a szív boncolásáról. De szó volt a boncmesteri vizsgáztatások tapasztalatairól, a halott öltöztetésrõl, boncmesteri hibákról, tévedésekrõl, és természetesen a pathológiai osztály mûködésének negyvenöt évérõl, valamint a jubiláló boncmesteri találkozóról.


Dombi Imre fõorvos elmondta, hogy ilyen találkozó hazánkban csupán Berettyóújfaluban van, ezért a legtöbb kórház képviselteti magát a rendezvényen, sõt voltak, akik Erdélybõl érkeztek. A fõ szervezõ alapítvány az OBAT-tal rendszeres továbbképzési és találkozási lehetõséget nyújt a patológiai szakdolgozóknak. A komoly dolgok mellett lehetõség adódott a közös bulizásra is. Péntek éjszaka együtt mulatozhattak mindazok, akik évente csak itt találkoznak egymással.

Ritka a nõi boncmester


A boncmesterség egyébként sem hétköznapi foglalkozás, hát még ha nõ végzi ezt a munkát. Az országban mindössze két nõi boncmester van. Egyikõjük, a budapesti Miklós Tünde az OBAT-on elõadást is tartott "Öltözködünk, amíg élünk - és még utána is" címmel. A rendezvény elõtt megkérdeztem, mi vezérelte erre a pályára. Elmondta, hogy korábban ügyfélszolgálati munkakörben dolgozott, és úgy érezte, jó lenne olyan munkahelyre váltani, ahol mindig csend van, nem szól vissza neki senki. Ilyen indíttatással szerezte meg 2006-ban a boncmesteri képesítést. Másfél évet dolgozott a rendõrségen igazságügyi orvosszakértõ mellett. Jelenleg nem boncol, mert vallási felügyelõként tevékenykedik, és a zsidó vallás tiltja a boncolást. A boncmesteri szakmához egyébként kapcsolódik a halott mosdatása, öltöztetése, sminkelése, hozzá nõként ezek állnak a legközelebb. Elõadásában fõként a zsidók speciális halott mosdatási, öltöztetési szertartásairól beszélt.

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: csillag (2010-10-11 23:11:54)

Olvastam a cikket,amelyben megemlitik keves a Boncmesterno!

Hat igen,mert nem engedeik be maguk koze a ferfiak  a boncmesternoket,mert feltik a szakmajukat!Nagyon sok no kitanulja a szakmat,jobban is mint eggyes ferfi tarsunk,es valami iratlan szabalyt allitottak fel maguk kozott es nem teheti be a labat noi boncmester a boncterembe.Pedig egyenjogusag van,nem lehet hivatkozni arra hogy nehez fizikai munka,mindenki eltudja donteni mennyit bir fizikailag.De ugylatszik a ferfiak zsebe melyebben van szabva.Kulfoldon nincs nemre, vallasra, sexualis hovatartozasra valo megkulomboztetes.Azt is megkellett volna kerdezni a riporternek vajon miert van ketto noi boncmester?mikor tobbsegeben vannak a nok akik elvegzik ezt az iskolat hozza teszem nem keves penzert idot energiat nem sajnalva,es szeretnenek allashoz jutni is.

Valamikor csak eljutunk oda hogy ne legyen megkulomboztetes,egyszer csak becsap egy meteor!

Udvozlettel  Csillag

 

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!