2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Találkoztak a Szentpéterszegrõl elszármazottakForrás: deol
Utolsó módosítás: 2008-08-27 14:08:57
1996-ban rendezte meg elõször a kis bihari település elszármazottainak találkozóját. Akkor három híján háromszázan jöttek el, idén viszont harmad annyian – mondta el Olajos Mihály polgármester a teleházban megjelentek elõtt.

A Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete által rendezett találkozó hálaadó istentisztelettel kezdõdött a református templomban, majd a parókián folytatódott, ahol az egyházközség történetének dokumentumaiból, relikviáiból nyílt kiállítást tekintették meg a vendégek. A teleházban pedig a csigacsinálással kapcsolatos használati tárgyakat mutatták be a látogatóknak, akik a vendéglátóktól kerámiatányérokat kaptak ajándékba.
Olajos Mihály polgármester köszönetet mondott azoknak, akik meleg hangulatú, tartalmas találkozót szerveztek az egykori péterszegieknek. Szólt a kis településeket sújtó kormányzati intézkedésekrõl, amik a falvak elsorvadásához vezetnek. Ezt a veszélyt kivédendõ, iskolabuszt vásároltak, mellyel Váncsodról és Hencidáról szállítják a diákokat Péterszegre – tudták meg a jelenlévõk. A rendezett falukép az itt élõk szorgalmát, tisztességét, becsületét tükrözi, ezt az értékrendet õrzik és továbbviszik a késõbbiekben is – tette hozzá.
A 71 éves Lódi Károlyné K. Ékes Piroska, 52 éve nem járt szülõfalujában. Most férjével, fiával és annak kedvesével érkezett Miskolcról. Rokonsága már nem él a faluban, egykori konfirmációs fényképét hozta magával, amely alapján próbált ismerõsöket felfedezni a jelenlévõk közt. Mint megtudta, sokan nem élnek már közülük. A falu nagy változáson ment át, egykori nádfödeles házuk helyén is új épület áll, ám a régi ásott kút még mindig megvan egykori portájuk udvarán. „Az emlékezés örömét éljük át” – mondja Piroska néni, szeretetteljes tekintettel.
A közös ebéd elfogyasztása után hintóval végigjárták a falut, személyesen is meggyõzõdve a rendezett, takaros udvarokról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!