2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Trükkök, kiskapuk: külföldi rend- számmal járnak a magyar utakonForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-05-16 18:22:06
Az elsõ hullámban érkezõ szlovák rendszámú áradat után megjelentek a német, osztrák és ukrán rendszámú autók, de akár brit, amerikai, vagy akár valamely óceániai szigetország rendszámával is találkozhatunk. Miért? A cikkbõl kiderül!

A magyar utakon egyre gyakrabban látunk külföldi rendszámú, de magyar állampolgár által vezetett autót.


A magyar utakon egyre gyakrabban látunk külföldi rendszámú, de magyar állampolgár által vezetett autót. Az elsõ hullámban érkezõ szlovák rendszámú jármû áradat után megjelentek a német, osztrák és ukrán rendszámú autók, de akár brit, amerikai, vagy akár valamely óceániai szigetország rendszámával is találkozhatunk.


Nem is kell sokáig böngésznünk az interneten, pár kattintás után egyre-másra ajánlkoznak a különbözõ közvetítõ cégek, hogy segítenek nekünk olcsó, külföldi rendszámú autóhoz jutni.

EU-s és nem EU-s


A hirdetések szerint százezreket (akár a gépjármû üzemeltetési költségeinek 30%-át) lehet megtakarítani Németországban, Szlovákiában céges gépkocsi vásárlása esetén. Több ezer eurós "elõnyhöz" lehet jutni az általános forgalmi adók és a regisztrációs díjak közti különbségbõl német autó regisztrációjával.

Németországban -több más uniós államhoz hasonlóan- nincs regisztrációs-és súlyadó, nincs bevizsgálási díj, a forgalomba helyezés költsége, a rendszámtábla ára -a magyarhoz képest- kimondottan alacsony. A legegyszerûbben úgy lehet külföldi rendszámra szert tenni, hogy az adott EU-országban alapítani kell egy céget, a cég tulajdonában lévõ autóra így  szlovák (német, lengyel, stb.) rendszám kerül.

A másik megoldás az, hogy a magánszemély Szlovákiában (Németországban, Lengyelországban) jelenti be tartózkodási helyét - azt ugyanis nem ellenõrzik, hogy ténylegesen hol tartózkodnak az érintettek életvitelszerûen.

Cégként és magánszemélyként egyaránt kifizetõdõ lehet a külföldi autóvásárlás: az általunk fellelt vállalkozások lakcím-ügyintézésben, cégalapításban is segítséget nyújtanak. Ha pedig a vevõ rendelkezik egy német lakcímmel, és van tartózkodási engedélye, elvileg mindenfajta további igazolás nélkül használhatja autóját az Európai Unióban és így Magyarországon is.

Hátrány viszont, hogy a német rendszámú autókat Németországban kell mûszaki vizsgára vinni. A kiutazás a költsége azonban elhanyagolható a "megspórolt" adókhoz, járulékokhoz képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!