2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Csõbe húzták a szennyezõ olajatForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-17 11:03:13
Sikerült bizonyos mennyiségû olajat és gázt befogniuk a szakembereknek egy csaknem két kilométer hosszú csõbe a Mexikói-öbölben elsüllyedt fúrótoronyból vasárnap.

A tornyot bérlõ British Petroleum (BP) azt azonban nem közölte, hogy az olajömlés hány százalékát tudták így megfékezni.

A British Petroleum közleményében a legutóbb erõfeszítésekrõl számolnak be. Korábban kudarcot vallott az a próbálkozás, hogy egy 90 tonnás acél- és betonkupolát eresszenek le az 1500 méteres mélységbe süllyedt toronyra, és ezzel megfékezzék az ökológiai katasztrófát okozó olaj ömlését az amerikai állam, Louisiana partjainál. A közlemény szerint a csövet rá tudták erõsíteni az ömlés helyére.

A csõ úgy mûködik, mint egy hatalmas szívószál. A felszínre pumpálják az olajat, amely egy tartályhajó rakterébe kerül, miközben az olajjal érkezõ gázt elégetik. A BP bejelentése szerint a mûveletet ideiglenesen le kellett állítani vasárnap, miután a csõ elmozdult a mélybe süllyedt toronyról. A közlemény szerint a mérnököknek késõbb sikerült a helyére illeszteniük eszközeikkel a csövet.

A legutolsó felmérések szerint az olajömlés, illetve szennyezõdés a tengeren rosszabb helyzetet teremtett, mint korábban gondolták. Az egyik jelentés szerint a szennyezõdés 16 kilométer hosszú és 91 méter vastag most.

A BP hétfõn kezdte az olaj lebomlását segítõ vegyszer tengerbe fecskendezését a Mexikói-öbölben. A vegyszer használatára engedélyt kaptak az amerikai környezetvédelmi hivataltól, természetvédõk azonban aggódnak, hogy az károkat okoz az élõvilágban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!