2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem hirdettek veszélyhelyzet MiskolconForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-17 12:51:23
Egyelõre nem rendeltek el Miskolcon és Borsod megyében. Az ügyvezetõ önkormányzati miniszter szerint a központi vis maior alapból bármilyen segítséget meg tudnak adni ugyanis a településeknek ...

- Varga Zoltán ezt rendkívüli sajtótájékoztatóján mondta vasárnap Miskolcon, ahol Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vezetõje és Káli Sándor, Miskolc polgármestere is ott volt.

Vészhelyzetet akkor rendelhetnek el, ha valamilyen rendkívüli esemény után a lakosság ellátása veszélybe kerül - ilyen rendkívüli helyzet azonban egyelõre nincs Miskolcon. A következõ napokban a Kormányzati Koordinációs Bizottság dönthet vészhelyzet elrendelésérõl, ha felmerül ilyen kérés.A rendkívüli esõzések miatt 240 tûzoltó és 540 polgári védelmi szakember dolgozik Borsod megyében a védekezésben. Boldváról 150 embert kellet kitelepíteni a Bódva áradása miatt, õk fõként közösségi szállásokon kaptak helyet, ötvenen pedig rokonoknál vannak. A katasztrófavédelem felkészült a további kitelepítésekre - mondta a miniszter. Varga Zoltán miniszter szerint a vis maior alapból minden igényt ki tudnak elégíteni, azaz van elegendõ pénz a védekezésre.

Káli Sándor, a megyeszékhely polgármestere elmondta: Miskolcon negyven utca van most víz alatt, és folyamatos, elhúzódó védekezésre kell számítani. Vasárnap egyébként 240 civil önkénes dolgozott, közülük százan a Miskolci Egyetemrõl jelentkeztek. Rajtuk kívül további segítõk is jelezték már, hogy részt vennének a munkában. A Miskolc Holdingtól ugyancsak mentek segíteni, összesen 440-en. Az elõrejelzések szerint szerdáig fenn kell tartani a védekezést.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a miskolci vízforrások egy része "bezavarosodott", ezért az önkormányzat az Észak Magyarországi Regionális Vízmûtõl vásárolt vizet. Ez azonban nem elégíti ki teljesen a helyi igényeket, így vízkorlátozást vezettek be. Problémák adódtak az energiaellátással is, mert trafókat kellet kikapcsolni a rendszerbõl - tette hozzá.

Az egyik általános iskolát is elárasztotta a víz, ezért a diákok hétfõn egy másik épületbe mennek tanulni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!