2024. április 24. Szerda, György.
 
A madarakra is veszélyes a viharForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-05-18 09:36:01
Szinte az összes itthoni madárfajra veszélyt jelent a szombat óta tartó hideg, esõs és rendkívül szeles idõjárás.

Egyrészt a madarak ilyen idõben nehezen találnak táplálékot és félõ, hogy a fiókák éhen pusztulnak vagy a szokatlan hideg miatt kihûlnek. Ugyancsak gondot jelent, hogy a nagy szél a fészkeket lesodorja még a legsûrûbb, bokros területekrõl is.
Több okból is veszélyt jelent az itthoni madarakra és fiókákra a szombat óta tartó hideg, esõs és nagyon szeles idõjárás - mondta a Független Hírügynökségnek Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa. Gondot okoz egyrészt, hogy a rovarevõ madarak ebben az idõben nagyon nehezen találnak táplálékot, pedig a kicsiket etetni kell. Ráadásul sok fióka csupaszon, tollak nélkül jön világra, így napokig arra szorul, hogy szülei testükkel melegítsék. Az idõsebb madarak viszont inkább az élelemszerzéssel törõdnek. Most tehát a kis madarakat, de ha a rossz idõ hosszabb ideig eltart, szüleiket is veszélyezteti, hogy éhen pusztulnak vagy pedig a hidegben kihûlnek.
Orbán Zoltán szerint ez leginkább az énekes madarakat, különösen pedig a fecskéket veszélyezteti. Már most kapnak híreket, hogy legyengült vagy elpusztult állatokat találnak.

Nem ez azonban az egyetlen probléma Orbán Zoltán szerint. A nagy szél és a sok esõ ugyanis a nagyobb madarak nehéz fészkeit is megcibálja és elõbb-utóbb leszakítja. Még akkor is, ha azok a legsûrûbb bokrosokban vannak. Ráadásul a szakemberek nem is nagyon tudnak a leszakított fészkek közelébe jutni, hiszen a talaj általában annyira felázott, hogy még terepjáróval sem tudnak rajta közlekedni.

Orbán Zoltán szerint egyelõre nem lehet tudni, hogy mekkorák a károk. Szerencsének nevezte a szerencsétlenségben, hogy a szélsõséges idõjárás most érkezett, nem pedig két-három hét múlva, amikor sokkal több fióka kel ki a tojásokból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!