2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Csak az iskolások után jár a családi pótlékForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2010-05-18 13:13:15
A parlament elõtt van az a törvénymódosító javaslat, amely elkülöníti a kisgyermekeknek és az iskolásoknak járó támogatást.

Családi pótlék címén nevelési és iskoláztatási támogatást kaphatnak a szülõk gyerekeik után - derül ki abból a törvénymódosító javaslatból, amelyet Kósa Lajos fideszes - és Soltész Miklós keresztény demokrata képviselõ nyújtott be az országgyûlésnek. Az új szabályok szerint szeptembertõl nem változik a családi pótlék összege, az egy gyerek után 12,2, két gyerek után 13,3, három vagy több gyerek után pedig 16 ezer forint.

A hatályos szabályozáshoz képest szigorúbban kezelné a rendszer azokat az eseteket, amikor a gyerek rendszeresen kerüli az iskolát. A nevelési támogatás a gyerek iskoláskoráig jár, ezt követõen pedig úgynevezett iskoláztatási támogatást kapnának a szülõk. Az iskoláknak minden diákkal kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettsége lesz, az államkincstárnak kell majd tájékoztatást adni.

Az iskolás korú gyerekek után csak akkor járna támogatás, ha rendszeresen járnak iskolába. Tíz igazolatlan hiányzás után a szabályok szerint az önkormányzat jegyzõje a gyámhatósággal együtt tájékoztatja a szülõket arról, milyen következményei lehetnek a rendszeres iskolakerülésnek.

Ötven igazolatlan hiányzás után életbe is lépnek ezek a következmények, jelesül az, hogy a családi pótlék csak természetbeni szolgáltatásként jár.

Ez azt jelenti, hogy a szülõk nem pénzt kapnak, hanem a havi juttatást "letanulhatja" a gyerek. Emellett a gyámhatóság elrendeli a gyerek védelembe vételét. A védelem és a természetbeni szolgáltatás hat hónapig tart, amelyet a probléma újbóli megjelenése esetén meg is lehetne ismételni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!