2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Apadás és átázott töltésekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-20 11:49:26
Apadnak a folyók Borsodban, de az átázott töltések miatt még mindig jelentõs védekezési munka zajlik Edelényben. Most Ónodon a legkritikusabb helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize, ...
tengerré változtatva a környéket. Itt éjszaka ki kellett telepíteni egy embert, ha a helyzet tovább romlik, még nyolcvan helybelinek kellene elhagynia otthonát, de ezt csak huszonöten vállalták. Idõközben megérkezett a vis maior támogatást ellenõrzõ csoport a térségbe. A sietség oka, hogy a bajba jutott települések minél hamarabb hozzájuthassanak a védekezés költségeihez, valamint az önkormányzatot ért károk enyhítése is minél elõbb megtörténjen.

A Sajón, a Bódván és a Hernádon is apadás indult meg, de ez elhúzódhat, ugyanis Szlovákiában, a vízgyûjtõ területen tegnap és ma is jelentõs csapadék hullott. Ez akár újabb árhullámot is elindíthat a folyókon - tudta meg a Független Hírügynökség Kohánka Istvántól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettesétõl.

Ma elsõsorban a Muhi, köröm, Bõcs, Berzék és Ónod vonalában lesz szükség komolyabb védekezésre. Különösen Ónod van rossz helyzetben, hiszen a településtõl alig egy kilométerre ért össze a Sajó és a Hernád árvize. Az egész vidéken egybefüggõ víztömeget képez a két folyó áradása. Itt az éjszaka folyamán egy embernek el kellett hagynia otthonát, de ha a helyzet tovább romlik, még nyolcvan ember kitelepítése válhat szükségessé. Közülük egyelõre csak huszonöten vállalták ezt a lépést. Komoly védekezési munkákra van szükség Ócsanáloson is, ahol a Hernád mellett a Vadász-patak árvize okoz problémát.

Idõközben megérkezett a víz áztatta megyébe a vis maior ellenõrzõ csoport is. Az õ feladatuk, hogy minél elõbb kontrollálják és igazolják az eddigi árvízi védekezés költségeit az érintett településeken és segítsenek az önkormányzati károk felmérésében. Ennek eredményeként - Bajnai Gordon ügyvivõ miniszterelnök nemrég az árvíz sújtotta terület bejárása során tett ígéretéhez híven - a falvak és városok gyorsan hozzájuthatnak a pénzhez. Molnár Oszkár Edelény polgármestere az MR6 miskolci adásában azt mondta: a városnak eddig 450 millió forintba került az árvíz, de ebben nincsenek benne a lakossági károk.

Csütörtökön várhatóan a Bodrog is eléri a harmadfokú árvízi készültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a Borsodi kritikus helyek mellett immár Zemplénben is kiemelten figyelni kell az árvízi helyzetre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!