2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Menteni próbálják a sírokat MiskolconForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-24 09:21:53
Megkezdõdött a helyreállítása annak a temetõoldalnak, amely az egy héttel ezelõtti esõzések következtében megcsúszott, és emiatt tucatnyi sír került veszélybe Miskolcon.

Egyelõre egy ideiglenes támfalat építenek, hogy a további csúszást megakadályozzák. Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy sikerül-e megmenteni a sírokat. Ha exhumálni kell, a plébánia felajánlotta, ingyen újratemeti a halottakat.

A múlt heti felhõszakadás szó szerint elmosta a domboldalt. Egy olvasónk felvételein látszik, hogy a sírok szinte a levegõben vannak, a földet kimosta alóluk a víz.

Pénteken már munkagépek dolgoztak a helyszínen, elkezdõdött a helyreállítás. A sírokat drótkötelekkel rögzítették, és egyelõre deszkákból támfalat építettek eléjük. A föld folyamatos csúszását próbálják megakadályozni.

„Nehezíti a bajt, hogy a sírok alatt körülbelül négy méter mélységben egy fakadó forrás található, ami a mai napig folyik” – mondta Durda Péter, a miskolci polgármesteri hivatal vezetõ fõtanácsosa.

Óriási sziklatömbökbõl építenek támfalat. De még nem biztos, hogy ezzel sikerül megállítani a föld csúszását. A hozzátartozókat már felkészítették, hogy esetleg exhumálni kell a halottakat.

„Természetesen új sírhelyet biztosítunk, ingyen és bérmentve, és a temetési szertartást is ingyen vállaljuk” - mondta Szarvas Péter plébános.

A temetõt ért kár eléri a kétszázmillió forintot, az önkormányzat állami támogatásra pályázott.

Egy-két hét múlva csak az ideiglenes megtámasztás készül el, a végleges csak körülbelül fél év múlva, amikor az önkormányzat megkapja a vis major támogatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!