2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Fertõzést okozhatnak a homokzsákok!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-24 19:20:05
Elkezdhetik bontani a homokzsákfalakat sok helyen. Apad a Sajó, a Hernád, és az eddigi legnagyobb gondot okozó Bódva is.

A homokzsákokat veszélyes hulladékként kezelik, mert fertõzéseket okozhatnak. A tisztiorvosi szolgálat Hepatitis-A fertõzéstõl tart az árvizes térségekben, ezért Gamma-globulin oltást ajánl az ott lakóknak. A Közép-Tisza vidékén viszont nõ a belvíz, csaknem kétezer kilométernyi partszakaszon van védelmi készültség.

Ünnepnap sincs pihenõ, a megszáradt sarat söprik a járdáról Edelényben. Néhány napja ott még térdig ért a víz, és volt aki, csónakkal közlekedett az utcán. Mára visszahúzódott a folyó. Csak a homokzsákok, és a hordalék emlékeztet a rendkívüli árvízre.

Minden portán takarítanak. A munkához segítségként kaptak fertõtlenítõszereket. A több raklapnyi hipót civilek gyûjtötték össze, négy teherautót öt nap alatt töltöttek meg mindenféle adománnyal. Házhoz viszik az élelmiszercsomagokat. A karitatív szervezetek is segítenek.

A mûanyag tartályok nemrég még a gáton voltak, most vizet és klórmészt kevernek össze benne, tömlõvel pedig felszippantják a tartálykocsiba. Minden utcát végigjárnak, és lepermeteznek a fertõtlenítõ keverékkel. A homokzsákok már veszélyes hulladéknak számítanak, speciálisan fogják õket elszállítani. Árvíz után többféle megbetegedéstõl kell tartani, leggyakoribb a hasmenés járvány és a Hepatitis-A. Ezért az óvatosság.

„Arról is volt szó, hogy oltást kapunk a fertõzésveszély ellen, de még arra nem került sor” – mondta Takács Jánosné.

Már van, ahol elkezdték beoltani az embereket.

„Amitõl félni kell, az a májgyulladás. Azokon a területeken ajánljuk a védõoltást, ahol
a hepatitisnek az elõfordulása gyakoribb, tehát azokban a falvakban, közösségeknek a környékén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe körülbelül 5 ezer embereknek elegendõ mennyiséget szállítottunk. Az oltások már el is kezdõdtek” – mondta Falus Ferenc, országos tisztifõorvos.

A Bódva már apad, de a figyelõszolgálatot egyelõre fenntartják. Több településen azonban már elkezdhetik bontani a homokzsákfalakat, mert a Sajón és a Hernádon levonult az árhullám. Most a Közép-Tisza vidékén a belvíz miatt egyre nagyobb a készültségi szint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!