2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A Tiszán nõ az ár, a Hernád, a Sajó apadForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-24 19:34:22
A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad, a Tisza vidékén viszont helyenként már a csatornákból is kilépett a víz ...

- tudatta hétfõn a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Mûszaki Irányító Törzse (OMIT). Az árhullám jelenleg Tokaj felett tetõzik a Tiszán.

 

Ahol a csökkenõ vízszint lehetõvé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását. A vízzel érintkezett anyagok fertõzésveszélyt hordozhatnak magukban, ezért veszélyes hulladékként kell kezelni õket. Az OMIT intézkedett a védekezésben felhasznált, visszabontott homokzsákok környezetbarát elhelyezésére.

Az elmúlt 24 órában 1,9-4,1 mm csapadék hullott a síkvidéki területekre, az összefolyások miatt a belvízzel elöntött területek nagysága stagnált, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebbõl 80 ezer mezõgazdasági terület. A Felsõ-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz, a legnagyobb elöntések Borsodban, Felsõ-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki. Az árhullám jelenleg a Tiszán, Tokaj felett tetõzik, lejjebb még árad. Az elõrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérõ, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon, az árvízvédekezés súlypontja is ide került.

A Hernád és a Sajó alsó szakaszánál, a Bódva mentén lévõ településeknél a tetõzést követõ lassú apadás kezdõdött. A Bodrogon Felsõbereckinél is megindult az apadás, mértéke 10 cm, a készültség még mindig másodfokú. Sárospataknál a folyó még harmadfokon tetõzik. A Kraszna Ágerdõmajornál a tetõzés óta 35 centimétert apadt, Kocsordnál viszont továbbra is árad, másodfok felett van. Bódván még jelenleg is rendkívüli készültség van.

A Lónyai fõcsatorna igen lassan tovább árad, Kótajnál 7 centiméterrel volt harmadfok alatt a vízállás. A Hortobágy-Berettyó felsõ szakaszán elsõ fokú készültség van érvényben, az áradás lelassult. A Fekete-Körösön végig fokozat alá csökkent, a Kettõs-Körös Békésnél még elsõ fokban van, lejjebb árad. A Zagyván a felsõ szakaszon a tározókból megkezdett eresztés hatására kismértékben emelkedtek a vízszintek, Hatvan térségében elsõ fok van. A lenti szakaszokon, Szentlõrinckátánál másodfok, lejjebb harmadfok feletti vízszintek mellett apadt tovább a folyó. A Kapos Kurdnál negyedik napja tetõzik 434 cm-es vízállással.

Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 71-en van érvényben belvízvédelmi készültség, ebbõl 14-en elsõ fokon, 54-en másodfokon és 3-on harmadfokon védekeznek. Összesen 1664 km hosszon van védelmi készültség: rendkívüli 130 km-en, III. fokú 77, II. 794 km, védvonalon, I. 663 km hosszon.

A vízügyi igazgatóságok az elmúlt napon 24 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában. A segítség keretében mûszaki irányítást adnak, homokzsákokat, fóliát, eszközöket, szivattyúkat bocsájtanak térítésmentesen az önkormányzatok rendelkezésére. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2000 vízügyi dolgozó vett részt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!