2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kettõs állampolgárság: készül a szlovák válaszForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-25 08:48:35
Rendkívüli ülést hív össze keddre a szlovák parlament a magyar állampolgársági törvény módosítása miatt. Errõl hétfõi ülésén határozott ...
a szlovák kormánypártok legfõbb egyeztetõ fóruma, a Koalíciós Tanács.A parlamenti ülésen állásfoglalást készülnek elfogadni a készülõ magyar törvényjavaslatról, amely az eddigi hírek szerint egyszerûsítené a magyar állampolgárság megszerzését a Magyarországgal szomszédos államokban élõ magyaroknak. Robert Fico kormányfõ hétfõn megismételte: a magyar jogszabályra olyan törvényi rendelkezéssel válaszolnak majd, amely kimondja, hogy a más állampolgárság felvételét kezdeményezõ személy elveszítheti szlovák állampolgárságát.

A szlovák kormány szokásos szerdai ülését keddre tette át, és ezen a szlovák állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatot is megvitatnák, hogy az a parlament elé kerülhessen.

Pozsony azt is bevezetné, hogy egyes állami és közhivatali feladatokat a kettõs állampolgársággal rendelkezõk ne láthassanak el. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a fegyveres testületeknél és biztonsági szerveknél kettõs állampolgársággal rendelkezõ személyek teljesítsenek szolgálatot.

"Hogyan érezze magát Szlovákia, amikor valaki a határok megváltoztatásáról beszélt? Miként érezze magát, amikor a müncheni egyezményt kiváló jogi dokumentumnak tartják, miközben az - akkor még - Csehszlovákia ellen elkövetett legnagyobb árulás volt?" - tette fel a kérdést Fico a pozsonyi kormánypártok hétfõi egyeztetése utáni sajtótájékoztatón.

A mostani helyzet szerinte a nagy antifasiszta hagyományokkal rendelkezõ Szlovákia konfliktusa olyan országgal, amelynek parlamentjébõl "barna pestis" terjed - fogalmazott.

A kormányfõ megismételte: Budapest azt a kialakulófélben lévõ viszonyt akarja megszakítani Szlovákia és a szlovákiai magyarok között, amelyet az ország sikeressége formál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!