2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tombol a lengyel árForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-25 09:02:20
Lengyelországban az árvíz már az ország északi részét sújtja, ahogy a folyókon halad tovább az árhullám.
Eközben egyes hétfõi hírek szerint 13-ra, mások szerint 15-re emelkedett az áradások halálos áldozatainak a száma.

A legsúlyosabb helyzet a Visztula és az Odera mentén van. Miközben a déli országrészben már nem áradnak tovább a folyók, északon sok helyen csak most okoz gondot a víz. A lengyel fõvárosban, Varsóban már csökken a vízszint, ám az még így is sokkal magasabb a kritikus szintnél, és a városban továbbra is nagy a készültség. Vasárnap éjszaka lezárták az egyik fõ útvonalat Varsóban, ezért a közlekedés még nehezebbé vált.

Sokáig a legnagyobb figyelem a Lengyelország közepén található, 120 ezer lakosú W³oc³awekre irányult, mivel ott van a Visztula egyetlen vízi erõmûve. A helyi hatóságok attól tartottak, hogy a folyón lévõ duzzasztógát esetleg nem bírja a minden eddiginél nagyobb vízmennyiséget, aminek beláthatatlan következményei lehettek volna. A vízmennyiség-növekedés azonban kisebb lett a vártnál, miután vasárnap a folyón csaknem 60 kilométerrel feljebb, a 130 ezer lakosú P³ock közelében váratlanul átszakadt a gát, és hatalmas mennyiségû víz öntötte el a környékbeli falvakat. Ott akkor azonnal négyezer embert kellett kitelepíteni, és továbbra is készültség van: ha kell gyorsan elkezdik a környéken további tízezer ember kitelepítését.

A lengyel meteorológiai szolgálat szerint ismét emelkedhet a folyók vízszintje a déli országrészben, mert újabb nagy esõk várhatóak a folyók vízgyûjtõ területén a legfrissebb elõrejelzések szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!