2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Zugivó a magyar?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-26 10:26:43
Sokat isznak a magyarok, de nem merik bevallani. Ez is kiderült egy most elkészült, az összes uniós tagállamot vizsgáló felmérésbõl.

A mostaniban a megkérdezettek maguk ítélték meg a fogyasztásukat, tavaly viszont az eladási adatokból számoltak. Önmaguk szerint 10-bõl 4 magyar antialkoholista, a korábbi összesítés szerint viszont mindenkire 14 liter tiszta szesz jut évente.

Egy jó pohár sör a nyári melegben vagy kettõ, vagy három. Senki sem szégyelli. A magyarok többsége mégse meri bevallani, hogy gyakran iszik alkoholt, ha õt kérdezik. Egy tavalyi fogyasztási adatokból összeállított felmérés szerint ugyanis minden magyar emberre évi 14 liter tiszta szesz jut. Egy most elkészült vizsgálat kérdéseire válaszolva viszont úgy vélték, 10-bõl 4-en itthon egyáltalán nem isznak. Ez meg is lepte a szegedi fiatalokat.

„Nem merem, így elhinni. Lehet, hogy ezt csak ti mondjátok.”

„Itt Szegeden minden kocsma tele van fiatalokkal. Sõt minden nap vannak bulik. Nem is értem, hogy honnan jött ez a felvetés.”

Nem a magyarok a legszemérmesebbek. Saját maguk szerint a portugálok 42, az olaszok 39 százaléka absztinens, pedig az eladások alapján õk is az élmezõnyben vannak. Ahogy a dánok, vagy a svédek is, de õk be is ismerik, hogy isznak. A mostani felmérés nem csak az õszinteségrõl szólt.

„Nagyon sok más kérdés is kapcsolódik ehhez. Például, hogy milyen intézkedéseket lehet hozni az alkoholfogyasztás visszaszorítására. Például, hogy emeljünk-e árat. Kevesebbet innának-e az emberek, ha drágább lenne az alkohol” – mondta Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet fõigazgatója.

A válaszadók 31 százaléka szerint akkor se vennének kevesebb alkoholt, ha többe kerülne. Viszont 10-bõl 8-an úgy vélik, a cigarettákhoz hasonló elrettentõ címkék hatásosak lennének. A ciginél bevált.

„A tizennyolc évnél idõsebb dohányzók például a dohánytermékeknél az 55 százalékuk elolvassa, hogy mi van ráírva. Illetve több mint 70 százalékuk mondta, hogy ha elrettentõ képeket helyeznek el rá, akkor ez visszatartó erõvel bír” – mondta Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetõje

Évente 195 ezren halnak meg az EU-ban a túlzásba vitt ivászat miatt. Ezért az Európai Bizottságnál azt tervezik, hogy felemelnék például a korhatárt az alkoholos italok eladásánál, és csökkentenék a megengedett alkoholszintet a fiatal vagy tapasztalatlan vezetõknél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!