2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ússzuk meg a meghûlést!Forrás: Nõi Lapozó
Utolsó módosítás: 2008-11-19 07:29:44
Százas csomag papírzsepkendõ, orrcsepp, lázmérõ, köhögéscsillapító - az õsz hagyományos kellékei, különösen, ha az ilyen váratlanul szakadt a nyakunkba, mint idén. Pedig ha egy kicsit odafigyelünk arra, hogy mit eszünk-iszunk, jó eséllyel megúszható, hogy egyik betegségbõl a másikba essünk, egészen márciusig. Néhány nyavalyaûzõ tipp és recept, hogy tabletták nélkül, lehetõleg egészségesen vészeljük át a náthaszezont.

G, mint grapefruit

A legegyszerûbb persze, ha nem betegszünk meg, a megelõzéshez pedig elsõsorban az immunrendszert kell erõsíteni, amelyben - ahogy már a gyerekek is fújják - a vitaminok segítenek a legtöbbet.

A vitaminok közül az elsõ számú védõbástya a C-vitamin, hagyományosan ismert fellelési helyei a citrusfélék, elsõsorban a citrom és a grapefruit. Elõbbivel ízesíthetjük az ásványvizet vagy a teát, de csak a langyosat, mert a vitamin 40 fok felett lebomlik. A grapefruit viszont nem csak a C-vitamin miatt nagy ász: ennek a gyümölcsnek az antioxidáns-tartalma javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét.

Kivonatának néhány cseppje - állítólag - megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát, és segíti a koncentrációt.

Aromaterápiás alkalmazása a kimerültség, a szellemi fáradtság, az emésztési zavarok és a narancsbõr ellen is csodaszer, magkivonata egy sor értékes, természetes antibiotikus anyagot tartalmaz: alkalmazható gombás fertõzések, ekcéma, tyúkszem, rovarcsípés, szemölcs, fogszuvasodás, korpa ellen.

Mindemellett a grapefruit az egyik legnépszerûbb fogyókúrás gyümölcs: 100 g mindössze 36 kalóriát tartalmaz. Legegyszerûbb reggel egyet félbevágni, és kikanalazni. Akinek a natúr változat túl savanyú, tegyen rá barnacukrot vagy mézet. Ki is facsarhatjuk, bár a belsõ, fehér hártya értékes összetevõi  lassítják a gyomor-, bél-, tüdõ-, mell- és prosztatarák kialakulását.

Recept: annak, aki ennél komplexebb ízélményre vágyik, itt a töltött grapefruit : a gyümölcsöt vágjuk félbe, kanalazzuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel és keverjük össze mézzel, rummal, és málnával. Az egészet rakjuk vissza a megmosott héjba, öntsük le vanília pudinggal, szórjuk meg mandulával, hûtsük le, és nassoljuk el.

K, mint káposzta

Maradva még egy kicsit a jó öreg aszkorbinsavnál, nyilván sokan tudják, hogy a fõleg tengerészeket tizedelõ skorbut megelõzésére vitt magával James Cook kapitány 1768-ban a több évre tervezett expedíciós útjára annyi savanyú káposztát, hogy az úton végig kitartson. Igaz, ez a gyógymód még csak a megfigyelésen és nem a tudományon alapult. Azóta viszont már tudjuk, hogy a tengerészek rémét valóban elûzi a savanyított káposzta, ami a nátha ellen is hatékonyan alkalmazható.

Recept: 30 dkg savanyú káposztát kutyuljuk össze két evõkanál tejföllel és 1 kiskanál reszelt tormával. Borsozzuk meg, ízesítsük füstölt hallal, kaporral. De a káposztát keverhetjük kevés növényi olajjal, néhány deka felkockázott feta sajttal, és egy felkockázott körtével is.

S, mint sütõtök

Az immunrendszer másik õre az A-vitamin. Legjobb A-vitamin forrásaink a belsõségek a máj, vese, szív, stb. a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütõtök, általában az erõsen sárga, piros, vagy zöld színû zöldségek, gyümölcsök, kivéve a paradicsomot.

Ha az A-vitamint csak így vesszük magunkhoz, nem adagolhatjuk túl, csak akkor veszélyes, ha tabletta formájában vesszük be. A természetes béta-karotin ugyanis nem káros az egészségre, és a felesleg a vizelettel együtt kimosódik a szervezetbõl.

Recept: segítsünk az immunrendszerünknek tökös ételekkel, például sütõtök-krémlevessel.

T, mint tojás

A szervezet E-vitamin-szintje is nagymértékben befolyásolja az immunsejtek válaszkészségét. Ez a vitamin különösen az idõsebb korban fontos, ám aki nem tagadja meg magától az késõbb lesz öreg: ez a vitamin ugyanis késleltetheti az öregedést, mivel védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Mivel az E-vitamin általában a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért a fogyókúrázók különösen figyeljenek oda a megfelelõ mennyiségû vitamin-bevitelre. E-vitamint az olajos magvakban, a levélzöldségekben, a tojásban, és a tejben találunk.

Recept: számtalan variációban elkészíthetõ, ezért nem válik unalmassá, ha reggelire, ebédre vagy vacsorára, hetente háromszor, valamilyen formában tojást készítünk.

 

 

Ha mégis megfáztunk:

Gyógy-gyömbér

A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben harcol a vírusok ellen is. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Az egyik benne található vegyület pusztítja a megfázást leggyakrabban okozó rhinovírusokat.
A növény hatóanyagai a hányingert is csökkentik, így gyomorrontás vagy terhesség korai szakában fellépõ émelygés esetén is segíthet.
Megfázásra igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levõ vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szûrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal.

 

Hagymaterápia

Kezdjük egy rendhagyó aromaterápiával: szimatoljunk vöröshagymát. A kettévágott zöldség illatait belélegezve jól érvényesül a hagyma baktériumölõ hatása. Illóolaja emellett tisztítja a tüdõt, és oldja a hörgõk görcsét is. A hagymából teát is fõzhetünk: ehhez két-három fejnyit héjastul, mossunk meg és vágjunk össze. A darabokat néhány percig egy liter vízben kell fõzni leszûrve mézzel édesíteni. Elõnyei, hogy a kismamák is kúrálhatják vele magukat.

Még egy kismamabarát kúra, amelyet már a nagyanyáink is jól ismertek: tea és fokhagymás pirítós. A tea lehet hársfatea mézzel, csipkebogyótea, vagy, ha szeretjük, kamillatea. A vajjal, olíva olajjal elõkezelt pirítósra kent fokhagyma pedig segít kidugaszolni az orrot, ráadásul antibakteriális hatású.

Ha szeretnénk elkrülni, hogy a csodatévõ fokhagyma pikáns illatfelhõt vonjon körénk: nyeljük le egyben, mint egy pirulát.

Húsleves-beöntés

Még egy remek tipp a nagyi kelléktárából - a forró húsleves. A leves gyógyító hatásáról tudományos kutatásokkal is igyekeztek meggyõzõdni: a nebraskai egyetem orvosi karának kutatócsoportja laboratóriumban vizsgálta, miért hatásos a húsleves. A vizsgálatok kiderítették, hogy a tyúkhúsleves a benne található hatóanyagok segítségével enyhíti az orrnyálkahártya duzzanatát, így az orrdugulást, és csökkenti a köhögési ingert. Igaz, a kutatók hozzátették: a pszichés tényezõk miatt ez a "gyógyszer" akkor a leghatásosabb, ha egy gondoskodó családtag vagy barát viszi a beteg ágyába.

 

Sósfürdõ-kúra

Bordács Zsolt természetgyógyász szerint is ilyenkor a legfontosabb a vitaminpótlás és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az helyes étkezésen kívül azt javasolja, hogy vegyünk minden este meleg, langyos sós fürdõt: egy fél kád vízben keverjünk el 3 dekányi konyhasót, feküdjünk bele egy negyed órára, majd ezután jól felöltözve bújjunk ágyba.

A természetgyógyász gyógynövényeket is ajánl a felépüléshez. "A fahéj és a szegfûszeg segítheti a gyógyulást. Ezeknek a fûszereknek a segítségével akár forralt bort is készíthetünk, csak arra kell figyelni, hogy forraljuk el az ital alkoholtartalmát, hiszen nem attól kell jól érezni magunkat, hogy becsíptünk, hanem a meleg, fûszeres italtól" - fejezi be Bordács.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!