2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Apadnak a folyók a Felsõ-Tisza vidékénForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-31 11:52:59
Az elmúlt 24 órában a Felsõ-Tisza vízgyûjtõjén nem volt jelentõs esõ, ezért a folyók árhullámainak levonulása zavartalanul folytatódott - közölte a Felsõ-Tisza ...
- vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfõn. A régióban a belvízzel elöntött területek nagysága is csökkent, de még mindig több 14 ezer hektár.

A Tisza Tokaj - Nagyhalász közötti szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ezt néhány centis apadás után, várhatóan még hétfõ délután megszüntetik. A Kraszna hazai szakasza is tovább apad, de még fenntartják az I. fokú készültséget. A Szamos és Túr vízszintje továbbra is alacsony, készültségi szint alatti.

A Lónyay-fõcsatorna továbbra is lassan apad. A torkolati szakaszon I. fokú, fölötte II. fokú az árvízvédelmi készültség. A fõcsatorna torkolatánál másodpercenként csaknem 8 köbméternyi belvíz kerül a Tiszába. A fõcsatorna töltései mentén a víz csaknem tíz kilométer hosszan szivárog, ezért itt védekezés zajlik.

Ami a belvizet illeti, a Felsõ-Tisza vidékén jelenleg a Felsõszabolcsban, a Szamos-Krasznaközben, az Érpatak és Simai, valamint Kállai fõfolyások völgyében van belvízvédelmi készültség. A belvízzel elöntött terület naponta körülbelül 500 hektárral csökken, de még mindig több mint 14 ezer hektár. Az elmúlt napon 11 szivattyútelep üzemelt folyamatosan, és csaknem 1,8 millió köbméternyi belvíz került a tározókba.

Az OMSZ elõrejelzése szerint keddig átlagosan 20-30 milliméternyi esõre kell számítani, melynek hatására a folyók vízszintje és a belvízelöntés emelkedhet - figyelmeztet a vízügyi igazgatóság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!