2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A gáz ára nõ, az áramé csökkenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-01 11:19:11
Lesz gázáremelés júliustól. Egyelõre csak ez látszik biztosnak, a mérték nem. Vannak, akik 15-20 százalékos drágulást jósolnak, mások 10 százalék alattit.
Az új kormány minél kisebb áremelésre ösztönzi a szolgáltatókat. Az áram ára viszont csökken júliustól, várhatóan 5 százalékkal. De lehetne többel is.

Április óta drágult a kõolaj, és sokat gyengült a forint a dollárral szemben. Összesen 15 százalékkal. Ezért biztos, hogy drágul a gáz júliustól.

„Abban az árban, amit mi fizetünk, az messze nem 15 százalékot jelent, hanem inkább csak olyan 9 százalékot, tehát mindenképpen 10 százalék alatti változást jelent az árváltozásban” – mondta Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetõ-igazgatója.

Ez csak a gáz árának változása. Kérdés, hogy a szolgáltatás költségeit növelik-e a gázcégek. A szolgáltatók még nem nyújtották be áremelési igényeiket az energiahivatalnak, ezért nyilatkozni sem akartak. Azt telefonon elmondták, az új kormány már jelezte: minél kisebb drágulást tart elfogadhatónak. A miniszterelnök-helyettes sem árult el részleteket.

„Arra próbáljuk rászorítani a szolgáltatókat, hogy változzon meg az a helyzet, miszerint a családok a keresetük 80-85 százalékát a rezsiköltségre költik” – mondta Navracsics Tibor.

Az áram viszont olcsóbb lesz júliustól. A kiszivárgott hírek szerint átlagosan 5 százalékkal. De még ennél is többel csökkenhetne az ára.

„A lakossági villamos energia árnak körülbelül az egyharmadát teszik ki azok a tételek, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak a fogyasztáshoz, ilyenek a megújuló energiaforrások támogatása egy bizonyos magyar bánya támogatása, illetve a távhõtámogatás” – mondta Boross Norbert, az ELMÜ kommunikációs igazgatója.

Például a vértesi erõmû támogatására az elmúlt években körülbelül másfél milliárd forintot fizettek ki a családok a villanyszámlában. Az ELMÜ szerint, ha ezeket a költségeket máshonnan fedezné az állam, és nem az áram árából, sokkal olcsóbb lehetne a világítás. Azt tervezik, hogy az új kormánnyal együtt felülvizsgálják ezeket a tételeket. Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint míg Európában átlagosan másfél százalékkal csökkent az áram ára 2008 és 2009 második féléve között, addig Magyarországon több, mint 11 százalékkal nõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!