2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Még mindig a víz az úrForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 10:33:49
Már több mint 500 településen küzdenek a vízzel Magyarországon. A legnagyobb baj Nógrád- és Borsod megyében van. Pécsett homokzsákokkal védik a közintézményeket.
Súlyos a helyzet Tolna megyében is. Szentendrén a Bükkös patak áradása lakóházakat veszélyeztet. Fejér megyében Gánton és Bicskén újabb árvízhelyzet alakult ki az esõzés miatt. Tatabányánál utakat zártak le. A Bódva árvize miatt Edelény is újra bajban lehet és az árvíz ellen küzdenek Szegednél és Szolnoknál is.

Rabok is segítenek az árvízi védekezésben

Homokzsákokat töltöttek vagy az árvízi védekezésben dolgozókra fõztek: május 16-a óta több tucat fogvatartott vett részt az árvízi védekezésben. Elõfordult - például Egerben - hogy az ottani büntetés-végrehajtási intézet dolgozói is kivonultak és segítettek a védekezési munkákban. A Pest megyei Turán kedden a váci bv-intézetbõl érkezett 20 fogvatartott is dolgozott a települést elöntõ víz elleni védekezésben. Bõvebben>>>

Pécsett már a világörökséget védõ épület is ázik

Beázott több helyen is az az épület, ahonnan a világörökség részét képezõ ókeresztény sírkamrák megközelíthetõk Pécsett. A sírkamrák egy része ezért balesetveszély miatt nem látogatható jelenleg.

Több helyen ázik a 2006-ban átadott épület, amelybõl a világörökség részeként számon tartott ókeresztény sírkamrákat lehet megközelíteni Pécs belvárosában. Bozóky Anita, a Pécs Sopianae Örökség Nonprofit Kft. ügyvezetõje a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: leginkább az úgynevezett "korsós" sírkamrához vezetõ lépcsõnél ázik az épület. Ez a rész jelenleg nem is látogatható, mert a lépcsõ annyira csúszik a víz miatt, hogy balesetveszélyesnek minõsítették.

Pásztón kitelepítésrõl tárgyal a helyi védelmi bizottság

Kritikus szinten áll a víz a hasznosi víztározóban, ezért rendkívüli ülést tart a Pásztói Védelmi Bizottság. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a Mátra patakjai által táplált víztározónál gátszakadásától tartanak, s felkészülnek Pásztó hasznosi városrészének kiürítésére is.

A megengedett 14,5 méternél jóval magasabb a vízszint a hasznosi víztározóban. Két hete ugyanígy túltöltõdött a víztározó, s a zsilipek kinyitásakor egymillió köbméter vizet engedtek le a tóból. Akkor a Kövicses patak megbontotta a partján védelmi céllal épített falakat.

Noszki Zoltán alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes tisztje egyelõre csak annyit tudott mondani: a helyzet most is kritikus. A tározó fölött, Mátrakeresztesen a megáradt patakok és egy hegyoldal megcsúszása miatt egész nap dolgoztak a tûzoltók a házak vízmentesítésén és az utak járhatóvá tételén. A helyi védelmi bizottság ülésén döntenek majd az esetleges pásztói kitelepítésrõl.

Csónakkal mentenek az M1-es mellett

Több házat is elöntött a víz az M1-es autópálya mellett, Tatabánya és Vértesszõlõs között. Az ott élõ embereket csónakkal mentik ki a tûzoltók. Jármûveik az M1-es egy részét igénybe veszik, ezért kellett lezárni a leállósávot és a haladósávot a 61-es kilométernél.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a mentés ideje alatt a Gyõrbõl Budapest felé vezetõ oldalon csak egy sávon lehet közlekedni, rendõri forgalomirányítás mellett.

Fakidõlések és vízszívatás

Szentes György, az országos katasztrófavédelem szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: leginkább fakidõlések és vízszívatás miatt telefonálnak az emberek. A legtöbb bejelentést, 80-at Bács-Kiskun megyébõl kapták, a csapadék a megye déli részein okoz leginkább gondot. Pest megyébõl 60-szor, Jász-Nagykun-Szolnok megyébõl pedig több mint 40 segélyhívás érkezett az elmúlt órákban. A települések egy részén a megáradt patakok okoznak gondot, de sok helyen a vízelvezetõ csatornák nem bírják elvezetni a sok esõt.

Az árvíz utáni kitelepítések még 106 embert érintenek. A szóvivõ hozzátette: kedd délelõtt Pécsett, az Alsógyükés utcában megcsúszott egy löszfal, ezért négy embernek el kellett hagynia az otthonát. A városban jelenleg tíz helyen védekeznek a vízbefolyás ellen homokzsákokkal, leginkább a közintézményeket próbálják megvédeni.

Benke Donát, a Szentendrei Tûzoltóság szóvivõje a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a Bükkös patak áradás lakóházakat veszélyeztet, ezért homokzsákokkal védekeznek. E mellett a Duna-korzón is elkezdõdtek a munkák, a Duna vízszintjének emelkedése miatt lefóliázzák a gátoldalt.

Éjszaka ismét elázott Alattyán

Harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a polgármester a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyán az éjszaka. Koczkás Gábor azt mondta, tûzoltótömlõre lenne a legnagyobb szükségük, mert a hétfõn lecsapolt árkok keddre ismét teljesen megteltek. Május 12-én kezdõdött az esõzés, tíz óra alatt 100 milliméter csapadék zúdult a településre. A tavaszi esõk után ezt már nem tudta elvezetni a rosszul és hiányosan megépített csatornarendszer. Kölcsön szivattyúkkal dolgoznak azóta is. Jelenleg 40-50 ház van veszélyben. Pénteken összeomlott egy ház Alattyánban. Jelenleg több mint húsz szivattyú dolgozik a településen, de ez sem elég. Felkészültek arra, hogy embereket kell majd kitelepíteni otthonaikból.

Jászladányon csaknem 200 ember azon dolgozik a belvíz elleni védekezésben. Szombaton ugyanis 50-60 milliméter esett, vasárnapról hétfõre virradóan pedig további 7-20 milliméter esõ zúdult Jászladány térségére is. A település mélyebben fekvõ részeit homokzsákokkal védik.

A Vámosgyörk - Újszász - Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti állomás között a víz alámosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon a vonatok nem tudnak közlekedni. Az utasokat Jászapáti és Vámosgyörk állomások között vonatpótló buszok szállítják.

Kiöntött a Meszes-patak

Kilépett medrébõl a Meszes-patak Pécsett - tudta meg a Független Hírügynökség Sulyokné Rádli Erzsébettõl, a Pécs Holding Zrt. kommunikációs vezetõjétõl. A víz elöntötte a Mohácsi utat, amit emiatt lezártak a forgalom elõl. A lezárás a Mohácsi út északi részét, a vasúti átjáró környékét érinti. A sok esõ miatt jelentõsen megemelkedett a Pécsi-víz vízszintje is. A vízfolyás még a medrében van, de a környezõ utcákban több szennyvízcsatornában is feltört a víz a magas vízállás miatt. A sok esõ gondot okoz a város mélyebben fekvõ pontjain.

Az esõ feláztatta a pécsi közterek, parkerdõk talaját, így a viharos erejû szél bármikor kidöntheti a fákat. Ezért a mecseki parkerdõ azt kérte a lakosságtól, hogy a vihar idején ne látogassák azt - közölte a Függeten Hírügynökséggel Sulyokné Rádli Erzsébet, a Pécs Holding kommunikációs irodavezetõje. Hozzátette, nemcsak a fák kidõlése, hanem a faágak letörése is veszélyes lehet.

Újabb áradások jöhetnek

Megszûnt az árvízvédelmi készültség a Tiszán hétfõn, azonban folyó felsõ szakaszán az esõzések miatt újabb árhullám indult el - tájékoztatott közleményében kedden a Felsõ-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Krasznán jelenleg még elsõfokú a készültség és ez még napokig így maradhat, ugyanis újabb árhullám indulhat meg a folyón. A Felsõ-Tisza vidéken a belvízzel elöntött területek nagysága nõtt, jelenleg 17 ezer hektár van víz alatt. Hétfõn az ár- és belvízvédekezésben összesen 152 ember vett részt. A szakemberek az esõzések miatt újabb, azonban az elõzõnél enyhébb lefolyású árvízre számítanak.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Nádor-csatorna Fejér megyei szakaszán elsõ Tolna megyei szakaszán pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Kapos-Koppány térségében pedig a III. fokú belvízvédelmi készültséget tartja fenn az igazgatóság.

A diákok is zsákolnak Sátoraljaújhelyen

Két héttel az elõzõ árvíz után újra védekezést rendelt kedden délelõtt el a Ronyva-patak mentén Sátoraljaújhelynél Szamosvölgyi Péter a város polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke. A polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: a patak mellékvízfolyása, a Bózsva-patak vízszintje ismét rekord-közeli magasságba emelkedett, ami miatt a Ronyva is folyamatosan árad. Házak egyelõre nincsenek veszélyben, de négy középiskola diákjait már kérték, hogy vegyenek részt a homokzsákok pakolásában. Felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy autóikkal álljanak biztonságos helyre a korábban elárasztott területekrõl.

A zempléni város területének egyharmadát két héttel ezelõtt árasztotta el a Ronyva-patak. Akkor körülbelül 700 házat árasztott el a víz, csaknem ezer embernek el kellett hagynia otthonát. Az akkor lerakott homokzsákok egy részét még el sem bontották.

Kiköltöztetések Fejér megyében

Újabb árvízhelyzet alakult ki Fejér megyében a hajnal óta tartó esõzés miatt. Gánton 10-15 ház van veszélyben, Bicskén a szántóföldrõl érkezõ víz okoz gondot, Baracson 8-10 házon folyik át a dombról jövõ sár, és Igar-Vámon újból emelkedik a vízszint, újabb családnak kellett elhagynia az otthonát.

Edelény újra bajba kerülhet

Szinte az összes patak és kisebb vízfolyás áradásnak indult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt órákban leesett, nagymennyiségû esõ miatt. Rövidesen újabb árhullám indulhat el a Bódva és a Sajó folyókon is. Edelénynél ismét védekezésre kell készülni.

Több mint 2 és fél milliárdot költöttek már a védekezésre

Eddig 2,6 milliárd forintot fordított az állam az elmúlt hetekben az árvízi védekezésre, ebben az összegben még nincsenek benne az önkormányzatok költségei - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a keddi kormányszóvivõi tájékoztatón. Hozzátette: elrendelte, hogy a már felépített gátakat, védvonalakat, homokzsákokat egyelõre nem lehet lebontani, hiszen újabb esõzések várhatók. A legsúlyosabb a helyzet jelenleg Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A tájékoztatón elhangzott, hogy a kormány - hétfõi ülésén - 800 millióról több mint 1,5 milliárd forintra emelte fel az árvízi segélykeretet. Pintér Sándor szerint fel kell készülni a védekezés befejezése után a kárfelmérésre is.

Szélsõséges helyzet Tolna megyében

Készenléti csoportokat alakítottak ki és megerõsítették a katasztrófavédelmi és a polgári védelmi ügyeleteket is Tolna megyében. A megyei polgári védelem felhívással fordult a lakossághoz, ugyanis a megyében már 14 településen van szükség árvízi védekezésre az elmúlt idõszak csapadékos idõjárása miatt. A felhívás szerint szélsõséges helyzet alakult ki a megye több térségében, a tûzoltók folyamatosan dolgoznak. A lakosságot a köztisztasági szabályok fokozott betartására kérik az elöntött területeken. Mácsai Antal megyei polgári védelmi vezetõ keddi tájékoztatása szerint a héten elõjelzett és az utóbbi idõk csapadékos idõjárása miatt szélsõséges helyzet alakult ki Tolna megye több térségében. Védekezés folyik Báta, Bátaszék, Alsónyék, Csikóstõttõs, Bikács, Szekszárd, Öcsény, Bonyhád, Váralja, Nagymányok, Mórágy, Tamási, Szakály, Dombóvár körzetében.

Fennakadások a vasúti közlekedésben

Néhány vonalszakaszon csak korlátozásokkal vagy egyáltalán nem közlekednek a vonatok kedden a rendkívüli idõjárás miatt. A Mávinform kedd délutáni tájékoztatása szerint több helyen pótlóbuszok helyettesítik a vonatokat. Részletek >>>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!