2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több mint 2000 embert telepítenek kiForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 10:51:47
Kihirdette a veszélyhelyzetet kedden késõ este a Kormányzati Koordinációs Bizottság Pásztó és Hasznos térségére. A veszélyhelyzet elrendelését és a koordinációs bizottság összehívását a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság kérte, ...
az esõzések miatt kialakult rendkívüli helyzetben. Pásztóról 1206, Hasznosról 1100 ember kitelepítése kezdõdött meg este, errõl a KKB összehívása elõtt már megyei szinten döntöttek. A veszélyhelyzetet megelõzõ jelleggel hirdették ki, szerdán felülvizsgálják, szükséges-e fenntartani - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a KKB döntését követõen. Elsõfokú készültségbe helyezték a honvédséget és Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a helyszínre ment a katasztrófavédelem vezetõje is.

A KKB rendkívüli ülése este tíz órakor kezdõdött a Belügyminisztériumban kormánytagok és szakértõk részvételével. Navracsics Tibor a döntés után - tizenegy óra elõtt nem sokkal - jelentette be, hogy kihirdették a veszélyhelyzetet Pásztó és Hasznos térségére. Erre a Nógrád Megyei Védelmi bizottság kérte a KKB-t. A bizottság végül szakértõk meghallgatása után, megelõzõ jelleggel döntött a veszélyhelyzet kihirdetésérõl. Szerdán reggel felülvizsgálják, szükséges-e a rendkívüli intézkedés fenntartása.

A Hasznos melletti tározó vízszintje veszélyes növekedésnek indult, és a meteorológusok szerint a következõ napokban is esni fog. A bizottság áttekintette a meteorológiai jelentéseket Nógrád és Borsod térségére vonatkozóan is, azok alapján a következõ napokban is lesz esõ, de Pásztó környékét várhatóan közvetlenül nem érinti. Meghallgatták a víztározó gátjának tervezõjét is, aki mindössze egy százalékra tette annak esélyét, hogy további jelentõs mennyiségû csapadék esetén átszakad a víztározó gátja - ismertette Navracsics Tibor az ülésen elhangzottakat.

Pásztóról 1206, Hasznosról 1100 ember kitelepítése kezdõdött meg kedden este. A bizottság információi szerint a kitelepítés nyugodt hangulatban zajlik. A helyszínen készenlétben állnak az Országos Mentõszolgálat egységei. A Magyar Honvédségnél elsõ fokú készültséget rendeltek el, ha esetleg szükség lesz rájuk a késõbbiekben, felkészültek legyenek.

Pintér Sándor utasítására a helyszínre utazott az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vezetõje, Tatár Attila, hogy a helyszínen irányítsa a mûveleteket. A belügyminiszter a KKB döntése után tájékoztatott a veszélyhelyzet elrendelésével járó lehetõségekrõl. Egyebek mellett szükség szerint pénzt lehet átcsoportosítani a veszélyhelyzet elhárításának céljaira, a munkálatokban résztvevõ hatóságok bármilyen jármûvet, mezõgazdasági gépet igénybe vehetnek azok tulajdonosaitól, illetve minden más, a mentéshez nélkülözhetetlen feladatot soron kívül végre lehet hajtani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!