2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Belefulladnak a munkába a tûzoltók az esõ miattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 11:16:43
Egyelõre nincs vége. Esik az esõ, ezért újra áradnak azok a patakok, amelyek két héttel ezelõtt hatalmas gondokat okoztak az országban. Most már olyan települések is bajba kerültek, ...
amelyeknek még a környékén sincs patak. Sokan kérik a tûzoltók segítségét, ezért nekik rangsorolniuk kell.

„Honnan kérjek segítséget, nem ad már nekem senki semmit.”

Az asszony elkeseredése érthetõ. A lakásában az egyik szobából a másikba seprik a vizet, majd onnan próbálják az udvarra. A macska addig inkább a fotel karfáján üldögél. Még meg sem száradtak a kerítésre akasztott szõnyegek a szombati esõ után, újra jött a víz.

„Még egy esõ, megint felázunk, odabent téglán vannak az ágyak, tiszta víz minden” – mondta Mága Alfonzné.

A Heves megyei Csányban és környékén nincs patak. A károkat csak a folyamatos esõzés okozta. Az árkot most mélyítik, egy szivattyút is hoztak már a tûzoltók. A helyiek szerint órákat kellett rá várniuk. A katasztrófavédelemnél azt mondták azért, mert rengeteg dolguk van. Ezért elõször oda vonulnak, ahol közvetlen életveszély van.

„Ezt követõen tudunk kivonulni azokra a helyszínekre, ahol az állampolgárok bejelentése szerint a lakások alagsori részeit elöntötte a víz. A vízszivattyúzási munkákat csak ezután tudjuk elvégezni” – mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje.

Homokzsákokat pakolnak a tûzoltók a helyiekkel Bõnyben. A falu határában lévõ patak két hét után újra megduzzadt. A bátrabbak a derékig érõ vízben próbálják tisztítani az árkot. El akarják kerülni, hogy ismét embereket kelljen kitelepíteni. De nem csak Bõnyben, az ország több részén újra áradnak a patakok. Diósgyõrben már a kutyákat is érdekli a Szinva vízszintje. A házakat egyelõre úgy tûnik, védik a két héttel ezelõtt kirakott homokzsákok.

Pécsen is több utcát is le kellett zárni, sokan száraz lábbal már nem tudnak hazamenni. A városban hétfõn egy éjszaka alatt esett annyi esõ, mint máskor egy hónapban.

A kormány duplájára emelte az árvízvédelmi segélykeretet, a belügyminiszter azt mondta, ebbõl az önkormányzatok kapnak.

„Az önkormányzati területen belül, bölcsõdéknek, iskoláknak, kórházaknak mindenféleképpen lesz erõforrás. A többi terület a kár nagyságától függ” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Csak az utakban eddig 2 milliárd forintos a kár. Az állam eddig 2,6 milliárd forintot költött a védekezésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!