2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Itt a tél, a forraltbornak az idejeForrás: E.K.Y.
Utolsó módosítás: 2008-11-19 19:18:18
Ki ne szeretné egy fárasztó nap után, munkából hazatérve egy pohár forralt borral zárni az estét? Ez az igazi karácsonyi hangulat, fahéj, szegfûszeg, forraltbor és fenyõillat. Olvassa el a receptet!

Ahány ház, annyi szokás. Ez a mondás leginkább a forralt borra illik, hiszen amennyi tájegység, ahány szájíz, annyi forralt bor készül a hideg, borongós téli napokon és karácsonyi vásárokon világszerte. Egy biztos, mindegyik meleg és mindegyikben van bor, a többi már ízlés és szokás kérdése. Egzotikus fûszerek, gyümölcsök ezer leve és íze is kerülhet a forralt borba a cukron s mézen túl. Az észak-európai országokban ez az ital gloggként ismert, és elõre palackozva áruházakban is kapható. Érdekesség, hogy Bécsben a karácsonyi vásárokon nem mûanyag pohárban árulják a melengetõ italt, hanem csészében, melyet egy euro fejében használhatunk. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségû borra fizettünk be, vagy hogy épp a bögrét vettük meg, mert ez az összeg pusztán betétdíja fogyasztásunknak. Tehát az italokért fizetni kell, a bögrét pedig le lehet adni, abban a bódéban, ahol éppen járunk -  akár más kerületben is -, és vissza is fizetik a bögre használatának díját.

A forralt bor nem csak a karácsonyi vásárok forgatagában esik jól, bár kétségkívül úgy az igazi, hanem otthon is egy hûvös téli estén, mikor a fûszeres ital illata belengi az egész lakást. Akkor is jó, ha épp vásárolni készülünk vagy utazunk, kirándulunk, a lényeg, hogy lélekmelengetõ legyen, és nagyon finom. Hígíthatjuk teával vagy vízzel, de az is megengedett, hogy más alkoholos itallal dúsítsuk hatását.

A finom, forró ital elkészítésének elsõ és legfontosabb szabálya, hogy kiváló, kifogástalan minõségû bort használjunk alapanyagként, ahogy azt a fröccs esetében is tesszük nyáron. Ennek kiválasztása egyéntõl függ, hiszen van aki száraz vörös borból fogyasztja szívesen a nedût, s van, aki a fehér borra szavaz, ezért nem találjuk semmilyen receptben azt, hogy milyen bort fõzzünk meg. Ízesítés szempontjából talán mégis célszerûbb egy félédes bort választani a polcról, a száraz bor jellegzetes élménye ugyanis a méz vagy cukor mennyiségétõl függetlenül a háttérben mindenképpen megmarad. A következõ alapszabály, hogy bár az ital nevében az szerepel, hogy forralt, soha ne forraljuk fel azt, csak hevítsük körülbelül forráspontig. Ez annyit tesz, hogy ne várjuk meg, míg bugyogni kezd, mert az megöli a bor aromáját.

Alapfûszerként kötelezõ elem a szegfûszeg és a fahéj, melyeket a borral együtt fõzünk meg, mert így veszi át igazán az ital a fûszerek ízét. Szükséges, hogy cukrot vagy mézet is tegyünk az italba, fõleg, ha száraz borból készítjük a finomságot, aki kevésbé édesszájú, sokszor fanyaloghat a vásári forralt borokon, hisz ott nem sajnálják a cukrot. Hogy az ízlés szerint édesített, szegfûszeges és fahéjas borba még mit teszünk bele, annak csak a fantázia szabhat határt. Igazán ínyencek korianderrel, gyömbérrel, borssal vagy éppen chili paprikával bolondítják meg a nemes ital forró változatát, édes szájúaknak gyümölcsökkel, fõleg citrusfélékkel és almával vagy éppen aszalt szilvával, egyéb szárított gyümölcsökkel esik jól a finom bor. Minden receptet otthon is el tudunk készíteni, és ha úgy hozza kedvünk, termoszba töltve magunkkal vihetjük a piacra vagy kirándulni.

 

Íme egy jól bevált recept a gyümölcsösebb forralt borra:

Forraljunk össze egy üveg vörösbort 15 dkg cukorral, két rúd fahéjjal és némi szegfûszeggel. Csavarjuk bele egy-két narancs levét és egy fél citromot, ha szeretjük, ezek héját is belereszelhetjük. Felfõzzük, és kész is az ital. Ha azt választjuk hogy termoszba töltjük, ez alá, de más típusú forralt bor alá is érdemes mazsolát szórni, ami aztán kellemesen magába szívja majd az italt, és a végén kikanalazható csemegeként vár ránk. Ellenállhatatlan narancsos fahéjas finomság a reszketõ téli hidegben.

Egy recept a chilis forralt borra:

Ez az ital tipikusan magyar, és fõleg azoknak ajánljuk, akik náthásak. Fõzzünk össze egy liter vörösbort két kanál mézzel, egy rúd fahéjjal, pár szegfûszeggel és egy félbevágott chili paprikával. Karikázzunk bele citromot, és csészékbe öntve tálaljuk

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!