2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kevesebb és drágább lesz a gyümölcsForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-03 09:39:41
Már most 10-15 százalékkal drágábbak a gyümölcsök, mint az elmúlt évben és még drágábban kerülhetnek a boltokba, ha marad a rendkívül esõs idõjárás.
Nemcsak a belvíz veszélyezteti a termést, hanem a rothadás is, hiszen permetezni sem tudnak a gazdák. A biztosító a legtöbb helyen - már ahol van egyáltalán biztosítás - csak jégkárra fizet, így nem tudni, hogyan vészelik át a gazdák a kiesést. Vannak olyan gazdaságok, ahol az idei cseresznyetermés 100 százaléka tönkrement, de szinte minden zöldség és gyümölcs károsodott a rengeteg víztõl.

Csorváson a korai cseresznyének tulajdonképpen száz százaléka odalett.

Szépnek ígérkezett a termés, az esõk után viszont már nem érdemes leszedni. Több tonnányi gyümölcs rohadt el a fákon, ami milliós kárt okoz a csorvási gazdaságnak.

„Állandó orosz vevõink vannak, akik idén is számítottak volna erre a cseresznyére, sajnos az idén ezt õk nem tudják majd megkapni. Nagy valószínûség szerint az országban máshol sem” – mondta Nemesnyik István, a HUNAPFEL KFT. termelésvezetõje.

Ahol ugyanis nem a belvíz árasztotta el a földeket, ott a gombás fertõzések pusztítanak. Már a piacokon is nehezebben szerzik be az árut a kereskedõk.

„Ami tavaly volt száz rekesz, most olyan 20- 30 rekesz van belõle” – mondta Tokics Pál termelõ-kereskedõ.

„Így is olyan drágaság van, hát akkor még ezután” – mondta Mátrai Ferencné.

Már most 10-15 százalékkal drágábbak a zöldségek-gyümölcsök, mint tavaly, de az áruk még lesz magasabb is, ebben biztosak a kereskedõk. Abban viszont nem, hogy a vásárlók akkor is keresni fogják-e a magyar árukat.

„Az import termékek ára egyre nagyobb különbségeket mutat a magyar termékárakhoz képest, a fogyasztók ezt nem kultiválják, ha egy bizonyos szinten túl nagyon magasabbak a magyar termékárak, akkor ugyanúgy vásárolni szeretnének, de nyilvánvalóan kedvezõbb árakon, ezt pedig lehet, hogy csak az importból tudjuk biztosítani” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetõje.

Az RTL Híradó kíváncsi lett volna arra, hogy a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hogyan támogatja a károsult gazdákat és mit kívánnak tenni, hogy ne emelkedjenek meg túlzottan az árak, de hiába kerestük õket, szerdán nem tudtak nyilatkozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!