2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Virtuális Mars-utazás magyar segítséggelForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-03 11:04:30
Utazás a Marsra - igaz most még csak képzeletben! Oroszországban újabb kísérletbe kezdenek, hogy megállapítsák, milyen hatással lenne az ûrhajósokra egy Mars-utazás.
Ezúttal több mint másfél évre költöznek be a szimulátorba. A kísérletben magyar tudósok is segítenek.

Az ûrhajósok tavaly három hónapot töltöttek egy moszkvai szimulátorban. Ezalatt szakemberek figyelték meg õket, hogy megállapítsák, milyen hatással van rájuk a hosszú bezártság. A mostani teszt jóval hosszabb, összesen 520 nap lesz. Nagyjából ennyi idõt venne igénybe eljutni a Földrõl a Marsra, ott tölteni 30 napot, majd visszajönni.

Legutóbb nem volt különösebb gond, de egy tíz évvel ezelõtti kísérletkor verekedés tört ki a fedélzeten. A mostani kísérletben két magyar kutató is részt vesz.

„Mi most ebben a Mars 500 nevû programban úgy veszünk részt, hogy az orosz fél által gyûjtött napi jelentéseket fogjuk egy számítógépes módszerrel elemezni” – mondta el Balázs László, az MTA Pszichológiai Kutató Intézetének munkatársa.

A hat férfi önkéntes csütörtökön zárkózik be az ablaktalan kapszulába. A következõ másfél évben különbözõ kísérleteket hajtanak végre. Persze egy Mars-utazásig még évtizedek is eltelhetnek, de a szakemberek szerint nem árt idõben kezdeni a felkészülést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!