2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A Fidesz-vezetõk szavai zavart okoztak a tõzsdénForrás: PrivátBankár
Utolsó módosítás: 2010-06-03 20:13:39
A Budapesti Értéktõzsde részvényindexe, a BUX 228,50 pontos, 1,03 százalékos csökkenéssel, 22.023,79 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 42,1 milliárd forint volt csütörtökön, a vezetõ részvények árfolyama vegyesen változott az elõzõ napi záráshoz képest.

Az MTI által megkérdezett piaci szakértõk szerint bizonytalanságot okoztak a piacon Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének a magyar gazdaság állapotára vonatkozó kijelentései. A kormánypárti politikus államcsõd közeli helyzetrõl, kríziskezelés szükségességérõl beszélt, és úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

A szakértõk egyöntetûen úgy vélekedtek, hogy a befektetõk megijedtek, elõtérbe került a kockázatkerülés, és azonnal kezdték eladni a magyar papírokat, beleértve a kötvényeket is. A forint euróval szembeni jegyzése a délelõtti 274-es szintrõl késõ délutánra 280 fölé emelkedett. Mindeközben a vezetõ nyugat-európai tõzsdék nyereségben voltak, és az amerikai piac is emelkedéssel nyitott.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötõje szerint "politikai kockázat" jelent meg a magyar piacon, amire már régóta nem volt példa. A Kósa-beszéd pánikot okozott, aminek eredményeként mintegy ezer pontot esett nap közben a BUX.

Illés László, a QUAESTOR nemzetközi üzletág vezetõje szerint is megijedtek a külföldi befektetõk, és a kockázatot eladással árazták. Megemlítette azt is, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel közös brüsszeli sajtótájékoztatóján óvatosságra intette Magyarországot a meglévõ problémák miatt, és arra biztatott, hogy fokozni kell az erõfeszítéseket a hiány leszorítása és a strukturális reformok megvalósítása érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!