2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Fideszes sport: ki tudja jobban bedönteni a forintot?Forrás: Népszabadság
Utolsó módosítás: 2010-06-04 15:14:26
Nem marad el az ígért adócsökkentés, viszont csõdben van az ország - derült ki a kormányfõ szóvivõjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte: a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt. A forint és a tõzsde azonnal zuhanni kezdett.

A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezetõ alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsõddel összefüggésben. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsõd elkerülése. Hozzátette: "szûk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét".

 

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsõdrõl Gyurcsány Ferenc volt kormányfõ beszélt mintegy két évvel ezelõtt. "Sõt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

 

Büszke volt arra, hogy az államcsõdtõl csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt - mondta, majd hozzáfûzte: "ebbõl a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak".

 

A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az elõzõ kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök.

Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez elõtt áll. A kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése - közölte.

 

Arra, hogy milyen szabályokat kell érteni Kósa Lajos azon mondatában, amely szerint bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályokat is felfüggeszthetnek, a szóvivõ azt mondta: "a miniszterelnök szóvivõjeként nagyon szívesen értelmezem Orbán Viktor nyilatkozatait, és nagyon szívesen nyilatkozok azokról, de a Fidesz ügyvezetõ alelnökével kapcsolatban nem vagyok ebben a helyzetben".

 

Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetõnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést.

 

A sajtótájkoztató hatására a tegnapi nagy zuhanás után korrigálni kezdõ forint újra esésbe váltott. Délután két óra elõtt nem sokkal az euró 288, a dollár 238, a svájci frank 207 forint körül állt.

 

A tõzsde is zuhanásba kezdett, 22 200 pont körüli állásról nagyon gyorsan ezer pontot zuhanva 21 200 körüli értékre esett vissza.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!