2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Drága kisbabákForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2008-11-20 18:08:01
Kevés gyerek születik mostanában, halljuk egyre gyakrabban a szomorú ténymegállapítást. Sokan úgy gondolják, hogy a mai nõk azért halogatják az anyává válást, mert elõtérbe helyezik a karrierjüket, illetve féltik az alakjukat és a szabadságukat. Pedig van ezeknél egy nyomósabb ok, ami miatt egyre kevesebb kisbaba lát napvilágot: az anyagiak. Kismamákat kérdeztünk arról, mennyibe is kerül a babavárás.

G. Mariann és párja december elejére várják kislányukat. A kiadásoknál õ a terhességi tesztet említi elõször, ami körülbelül 1000 forint. Egyébként azt mondja, igyekeztek takarékosan megoldani a babaholmik beszerzését. Szerencsének tartja, hogy csupán nyolc-kilenc kg-ot hízott a terhesség alatt, azt is hasra. Ezért nem kellett külön kismama felszerelést vennie, amivel sokat megspórolt. A babaruhát turkálóból szerezte be, átlag 400-500 Ft-os kilónkénti áron. Így van már harminc rugdalózó, body, húsz pár kis zokni, kis nadrágok, felsõk, sapkák, harisnyák. Ez a megközelítõleg öt szatyor babaruha három-négyezer forintba került. Csupán négy új rugdalózót vettek, ezek 1800 Ft-ba, illetve a minõségi, plüss anyagú 2000 Ft-ba került. Cumit 700 Ft-ért vásároltak, és három pár új zoknit 500 és 700 Ft-os áron. Bébi takarót, törölközõt, kifogót a munkatársaitól kapott ajándékba, kádat, babakocsit, pólyát, valamint gyerekruhákat a leendõ apuka unokatestvérétõl örököltek. Kiságyat, amin nincs semmi extra, ötezerért vettek, matraccal együtt. Még be kell szerezniük egy bébihordozót, ami 16.000 forint körül van, valamint bundazsákot, aminek az ára 2000-3000 Ft. Mariann azt mondja, hogy írt egy listát, a szükséges holmikról, aztán ami nélkülözhetõnek bizonyult, azt kihúzta, a többire pedig keresett valami olcsóbb megoldást. Tápszermelegítõt, elektromos cumisüveg sterilizálót és mérleget nem fog vásárolni, mert úgy gondolja, ezek nélkül meg lehet lenni.

T. Judit már egy öt hónapos baba boldog édesanyja. Igaz, hogy egy bihari kis faluból származik, de jelenleg Budapesten él férjével és kisfiával. Õ elmesélte, hogy a költségek már a terhességnél kezdõdtek. Egy magánorvosnál 6000-8000 forintot kell fizetni alkalmanként, és legalább hatszor el kell menni vizsgálatra a szülésig. A terhességi vitamin, amit manapság már elengedhetetlennek tartanak, havonta 2000 Ft-ot kóstál. Maga a szülés - hálapénzes rendszerben - 60-80 ezer forinttal csökkenti a családi kasszát. S ehhez jön még a szülésznõ, 20-30 ezerért. Judit magánkórházban szült, ahol nincs hálapénz, de az összköltség így 190 ezerbe került. Aki kéri az õssejtet, az még adjon hozzá párszázezer forintot.

Õk is odafigyeltek a pénzre. A kiságyat örökölték, a pelenkázót a család egyik asztalos barátja készítette. Kókuszmatracot  viszont vettek a kiságyba, ami 10 ezer forint, de úgy vélték, nem mindegy, hogy min alszik a pici. A törölközõ, takaró, ágynemû megközelítõen 15 ezer forintból jött ki, míg a multifunkciós babakocsi legolcsóbb változata 110 ezerért került a tulajdonukba. Persze utána számoltak, hogy ebben mózeskosár, autós ülés (ami kötelezõ), sportkocsi benne van, s ha ezt mind külön-külön vették volna meg, akkor sem jöttek volna ki olcsóbban. Babaruhák terén is jól jártak, hiszen sok kisgyermekes barátjuk van, akiktõl kaptak alig használt holmikat. Egyébként utána jártak az áraknak, és kiderült, hogy egy kis body minimum 600 Ft, a rugdalózó 1500 Ft, a kiskabát 2500-3000 Ft, míg a kis sapkát, harisnyát 1200 Ft-tól lehet megvásárolni. Persze vannak márkás babaholmik is, ebbõl egy csöpp body 15 ezer forint. Etetõszéket 12 ezer forinttól lehet beszerezni, és ez is fontos féléves kortól. Az eldobható pelenka havonta 6000 Ft-ba kerül. Judit azt mondja, hogy aki nem tud szoptatni, annak a tápszer is rengeteg pénzét elviszi. Egy éves korig számítva 100 ezer forint lehet a tápszer. Aki szeretné biztonságba tudni a babáját, az vehet már légzésfigyelõt, ami 25 ezer forint körül kapható. Nekik szerencséjük volt, mert ilyet is kaptak a barátoktól.

És akkor a játékokról, járókáról, kenõcsökrõl, vitaminokról, gyógyteákról még említést sem tettünk. Szóval nem kell csodálkozni, ha a fiatalok meggondolják, mikor is vállaljanak szülõi szerepet.

"Célszerû mindent elfogadni, amit adnak. Turkálóban pedig nagyon jópofa külföldi gyerekholmik vannak, és interneten is lehet jó állapotban lévõ babakocsit és járókát venni." - javasolja T. Judit, mint gyakorló kismama, mindazoknak, akik most készülnek gyermekvállalásra. S hogy ne csak a negatívumokat említsük, megjegyezte, hogy a kismamának általában semmire nincs ideje a baba mellett, így az addigi kiadások összege megmarad. Például a korábban fodrászra, kozmetikusra, tornabérletre, ruhavásárlásra fordított pénz.

Hozzászólások
Beküldte: Manó (2008-11-21 12:48:46)

Mindig is úgy gondoltam fiatalon szeretnék szülni és ezt azzal támasztottam alá, hogy szeretném látni ahogy gyermekeim,unokáim esetleg dédunokáim is felnõnek.A sors úgyhozta, hogy hirtelen szeretõ társ nélkül maradtam.Még mindig kiállok a véleményem mellett de rájöttem ráérek még pár évet várni a gyermekvállalással.Szerintem ez a legcsodálatossabb dolog ami egy nõ életében megtörténhet.Ha úgy érzi egy nõ eljött életében a pillanat amikor meg van minden ahoz, hogy tisztességben felnevelje gyermekét (gondolok ittt elsõsorban egy szeretõ társra) akkor szerintem már nem számít a karrier.A ruhák és egyéb dolgok amik pedig kellenek csecsemõnek szerintem nem fontos hogy márkásak legyenek.Inkább azokra a dolgokra  kell többet költeni amik a baba egészségét veszik figyelembe.Így tehát csatlakoznék az elõttem szólóhoz, én is fontosnak tartom a légzés figyelõt de viszont a 13.000 Ft cumisüveg felesleges.

Beküldte: Kritikus (2008-11-21 12:27:31)

Az egyik ismerõs házaspár még a gyerek megszületése elõtt elhatározta hogy milyen dolgai lesznek a gyereknek! Brendon ruhák(db-ja olyan 2-5ezerig), preg perego babakocsi(110ezer), légzésfigyelõ(kb 20000 bár ezt nagyon támogatom), cumisüvegek 13000 ftért!Persze õk megtehették mert jól keresnek, de mikor rájöttek hogy egy egy rendesebb csomag a pelenkába mikor már a gyerek nyakában is a "cucc" folyik akkor mindegy hogy brendon vagy egyszerû pár száz ft-os body a makacsabb folt nem jön ki lehet kidobni.

Mostmár õk is tudtosabban válogatnak!

Ja és szerintem aki igazán szeretne gyereket az vállal csak egyet és azt lehetõségeihez mérten neveli fel!

Beküldte: Kati (2008-11-21 08:45:49)

Kicsit megijedtem! Bár nem lepõdtem meg. Iszonyú ára van mindennek. Testvéremnek 3 gyermeke van. A kiadások tényleg a terhességnél kezdõdnek. De soha nem érnek véget! Mert az ovis gyermek gyorsan nõ, aztán az iskolai kiadások...soroljam? A fodrászon megspórolt összeg pedig nagyon kevés:-) Manapság pedig rémisztõ a válások száma is. És errõl még csak szó sem esett. Mármint arról, hogy egyedül vajon ez hogy megy...? Akkor most merjünk vagy ne merjünk????

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!