2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fejetlenség és tanácstalanság a védekezésbenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-08 08:36:04
Fejetlenség és szervezetlenség - egyre többen panaszkodnak arra az elöntött országrészekben, hogy nem megfelelõen irányítják a védekezést és a mentést.
Maga az államfõ is kaotikusnak és szervezetlennek tartja a munkálatokat.

Felsõzsolcaiak a buszon - az elárasztott városból menekítették ki õket vasárnap. Arra vártak, hogy Miskolcra vigyék õket, biztonságba a víz elõl. Csalódottak voltak.

„Jó lett volna, ha lett volna egy vízügyis szakember. Lehet, hogy nem lenne ilyen nagy kár”.

Felsõzsolcán sokáig hiába várták a segítséget - nem érkezett. A helyiek azt mondták: jó ideig a polgármestert sem tudták elérni. Áradáskor ugyanis a település vezetõjének kell irányítania a védekezést. Fehér Attila azt mondta: még péntek éjszaka kiment a gátakra segíteni.

„Alvás nélkül gyakorlatilag koncentrálva és szervezve a munkát, segítséget viszonylag késõn kapva megpróbáltam mindent megtenni. A lelkiismeretem tiszta” – mondta Fehér Attila, Felsõzsolca polgármestere.

Ónodon még erõsítik a töltéseket. Pakolják a homokzsákokat és abban reménykednek, hogy megtartja a vizet az ideiglenes gát. Nehézségeik nekik is voltak a védekezésnél.

„Gördülékenyen nem nagyon ment, de ment. A polgármester azért itt még lábon van.”

Felsõzsolcán és környékén szinte mindenhol víz áll az utcákban. Az államfõ lánctalpas kétéltûvel járta be az elöntött utcákat. Sokan a méteres víz ellenére is otthon maradtak. A védekezést kaotikusnak és szervezetlennek találta a köztársasági elnök

„A védmûvek nem folyamatosak. Vannak bizonyos kilométerig. Utána rés van, utána megint van valami. Ez így nem megy. Kiderült, hogy az a szabályozás, hogy bizonyos gátak önkormányzatiak, mások államiak borzasztó nehézséget okoz a koordinálásban…Mit csinál a polgármester, mit csinál a vízügy, mit csinál az állam. Ezt nem lehet így hagyni!” – mondta Sólyom László államfõ.

A polgármestereket továbbképzésre küldené az elnök, hogy megtanulják: árvíz esetén mit is kell tenniük.

A miskolci polgármester szerint nincs összhang, nagy a fejetlenség, lassú az elõrejelzés, ha valahol átszakad egy gát, arról csak késõn értesülnek a védekezõk. Emellett nincsenek alkalmazható vészforgatókönyvek. Káli Sándor úgy véli, a szükségszállásokon is egyre nõ a feszültség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!