2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A 3 nõi orgazmustípusForrás: ötvenentúl.hu
Utolsó módosítás: 2010-06-08 09:58:04
Címkék: Életmód, nõk, sex, orgazmus
Az orgazmus a média felhajtóerejével az egyik legtöbbet tárgyalt szexuális téma. Kérdésekbõl adódó további kérdések, néhány válasszal.

1. A hüvelyi orgazmus

Elsõként Freud különböztette meg a klitorális és a vaginális orgazmust, azt állítva, hogy a klitorális orgazmus mechanikus, alacsonyabb rendû, és a szexuális érettség alacsonyabb fokán álló nõkre jellemzõ. Szerinte a vaginális orgazmus elérése jelenti a szexuális kiteljesedést, ami az érett, tapasztalt nõk kiváltsága. A durva értékítélet természetesen ma már nem tartható, és minden nõ kikérheti magának, hogy orgazmus alapján minõsítsék. Az azonban elmondható, hogy a hüvelyi orgazmus kevésbé testi, és nagyobb köze van a környezethez, a helyzethez, „a másikhoz”. Ha egy nõ nem vagy ritkán éli át ezt a gyönyört, az nem feltétlenül jelenti, hogy a párja alkalmatlan, netán rossz helyen van az ágy, vagy nem megfelelõen tud ellazulni. Minden nõ speciálisan finoman hangolt mûszer, másra és másra érzékeny, és minden külsõ behatásra másféleképp reagál.

Éppen az orgazmus személyre szabottsága miatt kell kritikával kezelni, illetve saját magunknak feltett kérdésekkel súlyozni a különbözõ kutatási eredményeket. Néhány évtizeddel ezelõtt még uralkodó elmélet volt, hogy hüvelyi orgazmus nem létezik, mivel a hüvelyben nincsenek érzõidegek. Néhányan már ekkor is zavartan tartottak önvizsgálatot, hiszen azt hitték, õk átélték ezt az örömet. Késõbb többen azt állították, hogy akik rendszeresen maszturbálnak (a klitorisz izgatásával), kevésbé képesek átélni a hüvelyi kielégülést – ez az állítás az igazságtartalmától függetlenül bizonyára sokakban keltett lelkiismeret-furdalást. Bármilyen elmélet és intés látott is napvilágot a témában, az kétségtelen, hogy a szigorú önelemzés és a görcsös akarás még senkit nem vitt közelebb a hüvelyi orgazmus élményéhez.

2. Klitorális orgazmus

A híres Hite-jelentés szerint kizárólag a csikló ingerlésével érhetõ el orgazmus. A hetvenes években Shere Hite amerikai szociológusnõ végzett átfogó kérdõíves vizsgálatot 14 és 78 év közötti nõk körében. A vizsgálat nyomán született könyv arra jó volt, hogy megnyugtasson sok-sok nõt, akik addig rendellenesnek tartották a szexuális életüket. Ma már árnyaltabban látjuk a kérdést, és – néhány kivételes véleménytõl eltekintve – meghajlunk az emberi test csodája és kiismerhetetlensége elõtt. Az azonban vitathatatlan, hogy a csikló ingerlésével egy biológiailag könnyebben leírható folyamat játszódik le, ám ez sem nélkülözi a ráhangolódás szükségességét. A klitorális orgazmust is sokféleképp lehet elérni, mindenkinél más és más „a recept”. Van, aki az erõs masszírozásra reagál, mások a finom, körkörös mozdulatokat szeretik.

3. Agyi orgazmus

Dr. Pándy Mária szexuálpszichológust kerestük meg a nõi orgazmusra vonatkozó kérdéseinkkel, aki egy egész más megvilágításba helyezte a témát. A szakember a klitorális és vaginális orgazmusból font gordiuszi csomót azzal a megállapítással vágta el, hogy nem léteznek ilyenek, csupán agyi orgazmus van. Meglátása szerint – Müller Pétert idézve – az égi szerelembõl a média közremûködésével szexológiai probléma lett. „Az emberi gondolkodás egyik összetevõje az összehasonlítás. Most már az orgazmusunkat is összehasonlítjuk másokéval? Addig, amíg tabutéma volt a szex, intim zónánkhoz tartozott, csak nagyon szûk körben lehetett róla beszélni, fel sem merült, hogy kinek milyen az orgazmusa. Volt a nagy feszültség, ami csak nõtt, nõtt, nõtt és nõttön-nõtt, majd egyszer csak megszûnt az ember létezni, eltûnt az idõ, a hely, a gondolat, belekerült a » boldog idõtlenségbe«, és jött utána a kellemes, ellazult nyugalom, a lebegés. Ki tudta, hogy ez mennyi ideig tart? Ki nézi ilyenkor az órát? Ki figyel oda? Élvezi és kész. Nem elemez, nem hasonlítgat, nem stresszeli magát, hogy vajon megfelelek-e? Ezt vették el a mai lányoktól!” (Részlet a szexuálpszichológus weboldaláról.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!