2024. április 24. Szerda, György.
 
Lassan apadnak a folyókForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-08 11:05:33
A Borsod megyei Ónodon, Ongán, Aszalón és Sajóládon lehet kritikus az árvízi helyzet kedden.
- mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az árvizi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivõje. Az ivóvíz-ellátás hat településen okoz problémát, itt zacskós vizet osztanak a lakosságnak. Borsodban négy elzárt település van jelenleg: Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabarakony. Az észak-magyarországi folyók egyébként apadnak, a Duna pedig hétfõ este tetõzött Budapestnél 820 centiméterrel. Csak nagyobb gépjármûvekkel lehet megközelíteni Dömöst és Pilismarótot. Hétfõ este óta körülbelül 100 ember kellett kitelepíteni országszerte.

A Tisza középsõ és alsó szakaszán folyamatos a harmadfokot meghaladó árvízvédelmi készültség. A folyó tetõzése hétvégén, illetve jövõ hét elején várható Szolnoknál, körülbelül 10 méteres vízállással. Dobson Tibor elmondta: célszerû még most biztonságba helyezni a Duna és a Tisza hullámtereiben a partmenti épületek, sportlétesítmények ingóságait.

Országszerte 20 ezren vesznek részt a védekezési munkákban, ebbõl 18 ezren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivõje szerint kedden dönthetnek az erõk csökkentésérõl.

Országosan 5050 ember nem térhetett még haza otthonába, közülük 4500-an Borsod megyében élnek. Hétfõ este 50 embert költöztettek ki Gyömrõpusztáról és Hernádnémetibõl. Kritikus lehet a helyzet kedden Ónodon, Ongán, Aszalón és Sajóládon. A térségben négy elzárt település van: Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabarakony. Az észak-magyarországi folyók és patakok apadnak, a Sajó gyorsabban, a többi lassabban. Felsõzsolcán közben megkezdik a bezárt víz elvezetését.

Hat településen okoz gondot az ivóvíz-ellátás, így Sajóvámoson, Felsõzsolcán, Alsózsolcán, Léhen, Kupán és Sóstófalván is zacskós vizet kap a lakosság. További 28 helyen csak forralás után lehet inni az ivóvíz-hálózatból. Országosan 4000 fogyasztónál függesztették fel az áramszolgáltatást, Felsõzsolca 70 százalékán nincs áram, ami 3000 embert érint. Bõcsön aggregátorral tudják megoldani az áramellátást.

Dobson Tibor arról is beszámolt: az összedõlt házak számáról egyelõre nincs pontos adat, ezt csak akkor lehet megmondani, ha visszahúzódik az ár. Hozzátette: õ személyesen 90-100 olyan házat látott, amit nem lehet újjáépíteni.

Az áradásokban körülbelül 50 ezer baromfi hullott el, de találtak kecske és szarvas tetemeket is. A víz visszahúzódása után az elsõ munkák között a fertõtlenítés és a szúnyogirtás szerepel majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!