2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Sóvám napok RévenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-06-09 08:51:30
A Magyarország-Románia Határon átnyúló Együttmûködési Program keretében a következõ közös rendezvényt a Bihor megyei Réven tartották.

A „Sóvám” ünnepség programja, része Körösszegapáti és Rév telepsülések közötti közös rendezvénysorozatnak.

Délelõtt a fiatalok részére szavaló és prózamondó versenyt rendeztek, melyen Apátiból is utazott négy tanuló. Harmincöt gyermek szerepelt, akiknek az elõadott mûsorát neves Nagyváradról érkezett zsûri tagok értékelték, Kiss Törék Ildikó és F. Bató Ida színmûvészek a nagyváradi színházból, valamint Pertõ Csilla parlamenti képviselõ.

Szabó Julianna hetedik osztályos tanuló versmondásban az elsõ helyet szerezte meg, Pénzes Andrea dicséretet kapott.

Délután a település legszebb részén, a futballpálya környékén, ahol kezdõdik a Sebes-Körös összeszûkült szorosa (csak a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal halad rajta keresztül) tartották az ünnepséget.

A körösszegapáti küldöttséget Cosma Doriel polgármester és Hasas János alpolgármester fogadták.

A csoport tagjai sétát tettek a révi szorosban, ahol a Sebes-Körösön sóval megrakott tutaj érkezett, bemutatván azt, hogy régen hogyan szállították az egyik legértékesebb ásványi anyagot az alföldre. A polgármester felszólította a tutajon érkezõket, a só szállítókat, a „vám megfizetésére” – ezzel kezdõdött meg az ünnepség. (valamikor ez a vámszedés igen komoly eseménye volt, a községnek, hisz nagy értéke volt a sónak)

Késõbb fellépett a nagyváradi „General Traian Mosoiu” kórus, továbbá Alexandra és DJ Lexya koncert volt.

A második nap programja még színesebbnek mutatkozott. Bogrács fõzõverseny, népi együttesek felvonulása a településen, a Sebes-Körös menti népi együttesek fellépése következett.

Volt postagalamb röptetés, „A legszebb révi gazdaság” verseny eredmény hirdetése, melynek komoly volt a tétje, hisz a nyertes gazdának három évig nem kell helyi adót fizetnie. A fõzõverseny legjobbjainak díjazása, együttesek, szólóénekesek, fellépése gazdagította a programot.

Este, sötétedés után tûzijáték zárta a kétnapos Sóvám ünnepséget Réven, ahol a Körösszegapátiból érkezõk is jól érezték magukat.


Vmirjáncki József

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!