2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Apadnak a folyókForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-09 09:22:52
Gyorsuló ütemben apad a Duna Esztergomnál, és apadnak a Körösök is.

Apadnak a Körösök

Hétfõ óta apadnak a körösök is. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Kettõs-Körös vízállása készültségi szint alá csökkent, a Sebes-Körösön is megkezdõdött az apadás, a vízszint óránként egy centimétert csökken. A Berettyó hétfõn délután 365 centiméteren tetõzött, kedd délutánra már 350 centire apadt. A Hortobágy-Berettyó a hétfõi tetõzés után már egy centimétert apadt. A Hármas-Körös szintje Szarvasnál még stagnál a Tisza visszaduzzasztó hatása és a Körösökön levonuló árhullám miatt, Gyománál már apad. A Tisza tetõzése csak június 14-15-én várható, eddig a Hármas-Körös alsó szakaszán stagnálás, illetve gyenge emelkedés valószínû.

A Hortobágy-Berettyón, a Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körös felsõ szakaszán elsõfokú, a folyó alsó szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

Az elöntött terület nagysága tovább csökkent, jelenleg 12 ezer hektár, ebbõl 5500 hektár vetés, kétezer pedig szántó. Továbbra is elsõfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn az önkormányzatok Kondoroson, Körösladányban, Sarkadon, Dévaványán, Gyomaendrõdön, Köröstarcsán, másodfokút pedig Szarvason. Kétsoprony egyes külterületi részein harmadfokú készültség van.

Gyorsuló ütemben apad a Duna Esztergomnál

Az esztergomi Duna-szakaszon hétfõ délután óta folyamatosan csökken a vízszint. Kedd reggel nyolc órakor 721 centimétert mértek, ez 21 centivel kevesebb a tetõzési szintnél, az apadás egyre gyorsul - tájékoztatott Takács István Esztergom önkormányzatának sajtófelelõse.

Az utak azonban továbbra is zárva maradnak: a 11-es út vasárnap este lezárt, Esztergom és Esztergom-Búbánatvölgy közti szakaszán, és Esztergom-Szamárhegynél még áll a víz. Továbbra is váltakozó irányban, irányítás mellett lehet haladni az Akácos köz - Akácos út - Szamárhegyi útvonalon. Pilismarót és Dömös továbbra is megközelíthetetlen közúton. Esztergom és Tát között is víz alatt van a 11-es fõút, már csütörtök óta. A Pilisszentlélek-Dobogókõi út az esõzések miatt megsüllyedt, felszakadt, 2,5 tonnás súlykorlátozás mellett váltakozó irányban lehet haladni.

Esztergom így továbbra is csak a 10-es út felõl, a 111-es és a 117-es utakon, Dorog-Esztergom-Kertváros és Leányvár-Kesztölc felõl érhetõ el. A közutak zárlatát valószínûleg csütörtökig szüntetik meg. A visszavonuló víz után átvizsgálják az útpályákat, és elvégzik a kötelezõen elõírt fertõtlenítést.

Apad a Tisza és a mellékfolyói is

Lassan, de apad a Tisza és a mellékfolyói is, miután hétfõn a vízgyûjtõ területen nem esett az esõ. A Felsõ-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a lassú apadás ellenére a folyó Nagyhalász és Gávavencsellõ közötti szakaszán még másodfokú, Szabolcsveresmart és Nagyhalász között pedig elsõfokú a készültség. A Kraszna teljes hazai szakaszon lassan apad, I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Szamos apad, védvonalai mentén nincs készültség. A Túron az apadás következtében a vízállások az elsõfokú árvízvédelmi készültségi szint alá kerültek, így azt hétfõn este megszüntették. A Lónyay-fõcsatornán még emelkedik a vízszint, ezért ott még másodfokú a készültség.

A belvízzel borított terület nagysága a vízkormányzások, szivattyúzások és a napsütéses idõ hatására 25 ezer hektárra csökkent. Nyolc belvízvédelmi szakaszon - a Nyírségben, a Beregben a Tisza-Túr-Szamosközben, valamint a Felsõszabolcsban elsõ és másodfokú belvízvédelmi készültség van még. Mind a 15 szivattyútelep üzemel, naponta több mint 3 millió köbmétert emelnek át ezekkel naponta. Mivel a Tiszának és mellékfolyóinak is csökken a vízszintje, egyre több zsilipet tudnak kinyitni, így egyre több belvizet lehet leengedni a szántóföldekrõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!