2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mit ne tegyünk árvíz idejénForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-09 11:05:49
Az árvíz által elöntött, illetve az ezzel veszélyeztetett területeken számos veszély fenyegeti azt ott lakókat: a szennyezett vízben fertõzést okozó baktériumok, ...
vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az ár magával sodorhat olyan tárgyakat is, amelyek komoly sérüléseket okozhatnak. Ezért a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az ÁNTSZ kedden olyan óvintézkedéseket hozott nyilvánosságra, amelyekkel megelõzhetõek, csökkenthetõk a bajok.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal a többi között arra hívta fel az érintett területek lakosainak figyelmét, hogy ha lehet, tárolják élelmiszereiket megfelelõ, száraz helyen. Az ételeket alaposan süssék, fõzzék át, és gyakran mossanak kezet. Fogyasszanak palackozott vizet, vagy fõzzenek teát. Sütéshez, fõzéshez, konyhai munkához is csak tiszta ivóvizet használjanak. Azokat a konyhai eszközöket, amelyeket biztonságosan nem tudnak fertõtleníteni, vagy nem fõzhetõk ki, dobják ki.

A vízzáró csomagolású élelmiszerek, például a konzervek, fémdobozok, üvegek, mûanyag palackok lemosásuk után felbonthatók, fogyaszthatók. Viszont a kartondobozos, papírcsomagolású, celofánnal, fóliával fedett élelmiszerek, házilag készített befõttek nem biztonságosak, ezért inkább ne használják fel ezeket, csakúgy, mint a házilag csavaros üvegbe eltett befõtteket, ivóleveket sem.

Az élelmiszerbiztonsági hivatal a kerti zöldségeknél is fontosnak tartja megemlíteni, hogy veszélyes lehet különösen a bogyós gyümölcsök fogyasztása az árvízsújtotta területeken. A MÉBIH szerint fõleg azt a zöldséget, gyümölcsöt nem szabad megenni, amelynek érése az árvíz idejére esett. Azok, amelyek legalább 2 héttel az ár levonulása után érnek meg, alapos mosás, hámozás után már megehetõk.

Az árvíz utáni fertõzések, így az étellel kapcsolatos megbetegedések is általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Ezek elkerülése érdekében az ÁNTSZ az alapos tisztálkodáson, gyakori kézmosáson túl más óvintézkedések fontosságára is felhívja a figyelmet. Például a kárelhárítás komoly fizikai munkát igényel, ehhez pedig sok folyadék kell. A vizekbe került vegyszerek ellen használjanak gumikesztyût, és ha ennek ellenére a vegyszer a bõrrel érintkezett, mossák le azonnal bõ vízzel.

A várható szúnyoginvázió ellen viseljenek az érintett települések lakói hosszú ujjú felsõrészt, az elszaporodó, fertõzést terjesztõ rágcsálókat pedig igyekezzenek házon kívül tartani. Az árvíz elõl a lakott területre húzódó vadállatokra is fel kell készülni az ÁNTSZ szerint. Például a kitelepítettek legyenek óvatosak, amikor visszatérnek otthonaikba, hogy elkerüljék a kígyómarást, az állatharapást.

Az ÁNTSZ a kitelepítések miatt létrehozott tömegszállások veszélyeire is figyelmeztet: a zsúfoltság és a személyi higiénés szabályok betartása is gondot okozhat, ezért megnõhet a fertõzés kockázata. Ebben az esetben el kell különíteni a betegeket, és azonnal orvoshoz kell fordulni. A fertõzések megelõzése érdekében ellenõrizni kell, hogy a szálláson lévõ gyermekek megkapták-e az életkorhoz kötött kötelezõ oltásokat, és ha ez hiányzik, azonnal pótolni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!