2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több százezer állattetem fertõz BorsodbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-10 09:10:29
Több százezer baromfi, háziállat és vad fulladt meg az árvíz miatt Borsodban. Az állattetemeket most konténerekbe gyûjtik, ...
de olyan gyorsan megtelnek, hogy nem gyõzik kiüríteni. Megkezdték a védõoltások beadását is az árvíz-sújtotta településeken, hogy megelõzzék a fertõzéseket.

Tizenhétezer baromfi és sok más állat is elpusztult.

„Baromfiaktól kezdve kutya, macska, amit el lehet képzelni. Még papagáj is. Minden.”

Konténerekbe gyûjtik a tetemeket.

„Amit a víz tetejérõl össze tudtunk gyûjteni a kollégáimmal, az közel 16 mázsa állati hulla volt. Azokat szedtük össze elõször, és ahogy apad, úgy lehet hozzáférni a többiekhez” – mondta Dr. Búza László, B-A-Z megyei fõállatorvos.

Mindenkit arra kérnek, hogy ha elpusztult állatot talál, azt tegye egy zsákban hûvös helyre, és jelentse a polgármesteri hivatalban.

Az ár nagy része már levonult, de még mindig nagyon sok utca és ház áll víz alatt Felsõzsolcán. Most mégsem ez, hanem a fertõzésveszély az egyik legnagyobb gond. Ezért szerdán megkezdték a védõoltások beadását a helyieknek, hogy megelõzzék a hányással, hasmenéssel járó fertõzéseket. De nem az oltás a legfontosabb.

„Tudni kell, hogy nincs olyan speciális védõoltás, amit árvíz kapcsán adni lehet. Vannak védõoltások, de nem ezek jelentik a megoldást. Megoldást a fokozott személyi higiénia jelent” – mondta Dr. Papp Erzsébet, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetõje.

Fertõzést a szennyezett víztõl vagy ételtõl lehet kapni. Kézmosással, csapvíz helyett ásványvíz-fogyasztással a megbetegedés elkerülhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!