2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Az egész közszférát érinti a bércsökkentésForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-10 10:25:05
Nem csak a vasutasokra, postásokra, hanem például a kórházi dolgozókra, tanárokra is vonatkozhat a miniszterelnök által kedden bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés.
Fellegi Tamás a szerdai kormányülés után azt mondta, nemcsak az állami vállalatokat, hanem a közszféra minden intézményét érinti a rendelkezés. A szakszervezetek úgy számolnak, ez két havi bérrel kevesebbet, vagy elbocsátásokat jelent. Emiatt tilatkoznak.

17 éve dolgozik ápolónõként és 70 ezer forintot keres az az asszony, aki korábban azt nyilatkozta az RTL Híradónknak, hogy szeretne külföldön dolgozni.

„Ha pár hónapot ott dolgozok, akkor egyenesbe tudok jönni” – mondta Fekete Róza.

Egyebek mellett ezért van ápolóhiány és orvoshiány az egész országban. Elégedetlenek a fizetésükkel.

Az elvonások miatt tüntettek 2009 novemberében a pedagógusok. A helyzetük azóta sem lett jobb.

„14. intézkedés: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, 15. intézkedés: a közszféra bérkiadásainak átalakítása” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kedden bejelentett 29 pontos akcióterv több intézkedése a közszférára vonatkozik. Orbán Viktor azt nem részletezte, hogy pontosan mely intézményekben lesz megszorítás, és erre a kérdésre szerdán a szóvivõjétõl sem kaptunk választ. A kórházak és az iskolák mindenesetre a közszférához tartoznak. A miniszterelnök kedden azt is mondta, hogy áttérnek az úgynevezett bértömeg gazdálkodásra, a bértömeget pedig 15 százalékkal csökkentik.

A szakszervezetnél azt mondják, a bértömeg fogalma ismeretlen a közalkalmazotti törvényben. De attól tartanak, Orbán Viktor bejelentése mindenképpen fizetéscsökkenéssel jár.

„Az éves keresetnek 8,3 százaléka az egy havi bér, a 15 százalék 2 havi bér. Tehát a Gyurcsány-Bajnai kormány elvette a 13. havi juttatást, az Orbán kormány elveszi a 12-11.-it” – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselõk és Közalkalmazottak Szakszervezetének fõtitkára.

A kormányszóvivõi tájékoztatón a nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, a bértömeg csökkentés létszámleépítést is jelent a közszférában.

„Nem csak az állami vállalatokra fog ez vonatkozni, mint ezt tudják a miniszterelnök úr tegnapi bejelentésébõl, hanem a közszféra minden intézményére” – mondta el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Fellegi Tamás szerint a csökkentés intézményenként eltérõ mértékû lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!