Bihar teljes jogú, markáns részeként. Hangsúlyozta: Bihar a határok újbóli leomlása után egyre szorosabb szálakkal kapcsolódik régi részeihez.
Rácz Róbert, a Hajdú-
Bihar Megyei Közgyûlés elnöke vendégként és házigazdaként köszöntötte a megjelenteket.
Furcsa megye ez mondta , mely sok konok és önmagában is büszke részbõl van összekalapálva: Bihar egy része, néhány szabolcsi település, hajdúvárosok és Debrecen alkotják, utóbbi hirtelen került a megye közepébe.
Az elnök hangsúlyozta, hogy a történelem során a vármegyék jól szervezetten, gyakran a törvényesség õreiként mûködtek, erõs és stabil részeként az önkormányzásnak. Kívánatosnak nevezte a decentralizációt (a ma jellemzõ centralizációs törekvések helyett), kiemelve, hogy az adófizetõk helyben beszedett pénzeinek felhasználásáról megyei szinten sokkal hatékonyabban lehetne dönteni, mint központilag. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mindenkori kormányok évek óta egyre kevesebb forrást biztosítanak a közfeladatok ellátására, miközben a kötelezettségek nem csökkennek.
Az ünnepi közgyûlés tagjai megtekinthettek egy kisfilmet a Hajdú-
Bihar Megyei Önkormányzat által mûködtetett intézményekrõl, díjakat adtak át, és több iskola növendékei mûsorral kedveskedtek a vendégeknek.
A hajdúvárosokból 1698-
ban hozták létre a Hajdúkerületet, erre az alkalomra emlékezve tartjuk a megye napját. Tavaly Hajdúböszörmény, 2008-ban pedig az idén 400 éve a hajdúknak adományozott Berettyóújfalu adott otthont az ünnepi közgyûlésnek.