2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Sütés, fõzés SzakálbanForrás: Vmirjáncki József
Utolsó módosítás: 2010-06-30 09:56:14
Kellemes délelõttöt szereztek a körösszakáli nyugdíjas egyesület tagjai az iskola tanulóinak, tanítóinak és tanárainak.

Monok Sándor tanár a helyi román kisebbség elnöke elmondta, hogy a Hajdú-Bihar megyei Román Kisebbségi Önkormányzat pénzt adott a helyi kisebbségi önkormányzatnak azzal a céllal, hogy azt a nemzetiségi hagyományok ápolására használják fel.

Õk úgy gondolták – helyesen – hogy a településen élõ idõsebb emberek ismerik a legjobban a régi idõk emlékeit, eseményei, ezért megkérték a helyi nyugdíjas egyesület tagjait készítsenek régi ételeket.

Gúj Jánosné egyesület vezetõjének irányításával gyúrták a lángos sütéshez az anyagot, majd a település szabadidõ központjában felépített kemencében sütötték meg. A kemencés lángos szalonnával, hagymával sült meg, majd tejfölösen fogyasztották a meghívottak jóízûen. Úgy készítették el az idõs asszonyok és emberek, ahogyan ezt évtizedekkel ezelõtt szüleiktõl, nagyszüleiktõl látták. El is fogyott a finom házilag készített lángos hamarosan.

Közben Csokmai Imre és férfi társai a fák hûvösében, egy nagy bográcsban sertéspörköltet fõzött, közben beszélgettek azokról a régi idõkrõl, amikor szinte minden háznál a kemencében sütötték a tésztaféléket és fõzték az ételeket. A finom pörkölt elkészülte után közösen fogyasztották el.


Vmirjáncki József

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!