2024. április 24. Szerda, György.
 
Nagyváradi vendégek ApátibanForrás: Vmirjáncki József
Utolsó módosítás: 2010-06-30 09:49:44
Körösszegapáti, Nagyvárad - Barátság napja Mihai Eminescu nevében a településen.

A két fogalom igen egyszerûen értelmezhetõ az apáti ortodox egyház híveinek körében.

A nagyváradi Holdas templom egyházközössége érdeklõdéssel fordult az apáti ortodox egyházközösség hívei felé. Most vasárnap kapcsolatfelvétel céljából érkeztek a településre. A vendégek nagy része a több mint negyven fõs templomi énekkar volt, melyet Mihai Brie egyetemi tanár vezetett.

Nagyváradról érkeztek az ünnepi misére:


- Teodor Cristea katedrálisvezetõ,
- Dumitru Meghesan pap, egyetemi tanár,
- Joan Codorean püspöki képviselõ,
- Ovidiu Pop lelkész.

Megjelent:

- Siluan a magyarországi ortodoxok püspöke,
- Gabriel atya püspöki Titkár,
- Mihai Toderica diakónus,
- Cosmin Pop ortodox tisztelendõ Zsákáról,
- a helyiek papja, dr. Origen Sabau esperes úr.



Az énekkar szereplése

A két egyházközösség kapcsolatát emlékezetessé tette a megjelent több mint negyvenfõs énekkarának csodálatos hangzású szereplése, melyhez hozzájárul az ortodox templom kitûnõ akusztikája. Több mint két órán át hangzottak fel csodálatosabbnál csodálatosabb egyházi énekek.

Ünnepi mise ajándékkal

Az ünnepi misén, amikor a településen élõ magyar ajkú reformátusok istentisztelete befejezõdött, közösen megjelentek az ortodox templomban Csizmadia Tibor tiszteletes úr vezetésével. Megtisztelte az ünnepi eseményt Gallo Ferenc a Magyarországi Ortodox Egyháztanács tagja, és a falu vezetõje Tarsoly Attila polgármester is.
Siluan Atya a magyarországi Román Ortodox Egyházak püspöke elmondta a megjelent híveknek, hogy örömmel tölti el a határ két oldalán élõ emberek barátsága. A légiesített határ nem akadálya a közösségek egymáshoz való közeledtének. Igazolja ezt a mai ünnepi mise is. A váradi és az apáti ortodox egyházközösség jó kapcsolatának emlékére Teodor Cristea katedrális vezetõ a Nagyváradi Holdas templom egyházközössége nevében két szentképet adott át dr. Origen Sabau ortodox tisztelendõnek ajándékba.

Koszorúzás és közös ebéd

Az ünnepi mise végeztével, mely a barátságról, a megértésrõl szólt a templomot zsúfolásig megtöltött közönsége kivonult a templomkertbe és megkoszorúzták Mihai Eminescu legismertebb román költõ mellszobrát, halálának évfordulója (1889. június 15) alkalmából. Ezután pedig a megjelent vendégek közös ebéden vettek részt és sokáig beszélgettek, barátkoztak egymással magyar és román nyelven egyaránt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!