2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Tetõket szaggatott, fákat tépett ki a viharForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-15 11:15:17
Több mint ezer bejelentés érkezett a tûzoltókhoz országszerte a vihar miatt hétfõ délutánról kedd reggelig. A legtöbb kár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érte, ...
itt csaknem 2400 épület rongálódott meg, száz embernek kellett pedig el is kellett hagynia otthonát. Emellett Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, illetve a fõvárosban is akadt dolguk a tûzoltóknak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság kedd reggeli adatai szerint a legtöbb feladat Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében volt, a bejelentések több mint fele - 544 riasztás - innen érkezett. Itt elsõsorban a viharos szél okozott gondot, emiatt összesen 2400 épület rongálódott meg. Volt amelyikrõl „csak” cserepek hullottak le, de akadtak olyanok is, amelyeknek súlyosan károsodott a tetõszerkezete.

A vihar miatt a megyében összesen 94 embert kellett éjszakára kiköltöztetni otthonából, legtöbbjüket Kispaládról. Itt 79 embernek kellett elhagynia otthonát. A legtöbb riasztás egyébként a Dél-Nyírségrõl érkezett, Balkány, Geszteréd, Nyírbátor, Újfehértó és Szakoly településekrõl. Szabolcsban az események száma miatt berendelték a szabadnapos tûzoltókat is. Ott, ahol szükséges, a tûzoltók fóliával takarják le az épületek tetejét, hogy ne érje több kár.

Közben reggel 40-rõl 33-ra csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen mûködött az áramszolgáltatás. A szakemberek egész éjszaka dolgoztak, ahol szükség volt rá, a tûzoltók és a katasztrófavédelem emberei is segítettek nekik. Erre elsõsorban azokon a helyeken volt szükség, ahol fa dõlt vezetékekre.

Hajdú-Bihar megyében is bõven akadt dolguk a tûzoltóknak, fõképp Hajdúhadház és Hajdúböszörmény térségében. Itt több százra tehetõ azoknak az épületeknek a száma, amelyek a viharban megrongálódtak. A tûzoltóknak itt összesen 152-szer kellett vonulniuk.

Jász- Nagykun- Szolnok megyében hétfõn nagy mennyiségû esõ esett, így itt inkább vízszivattyúzásé volt a fõszerep. Épületek is megrongálódtak, de a károk nem olyan súlyosak, mint Szabolcsban illetve Hajdú-Bihar megyében. Itt összesen 99 esetben riasztották a tûzoltókat. A legtöbb feladat Tiszabura településén volt. Délután a Tisza-tóba csúszott ez mobil üzemanyagtartály is, ezt azonban sikerült idõben stabilizálni, így nem került veszélyes anyag a vízbe.

Pest megyében illetve Budapesten is inkább vizet szivattyúzni hívták a tûzoltókat. Elõbbi esetében 63-szor, míg a fõvárosban 61-szer volt szükség a segítségükre vihar miatt. Borsod megyében ez a szám 54 volt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!