2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hatósági áras lesz az áram és a gázForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-15 12:30:49
Újra a gazdasági miniszter dönt majd a gáz és a villany áráról - errõl szavazott a parlament. Áremelési moratóriumot is hirdettek.
Vagyis júliusban, bár a szolgáltatók szerették volna, nem emelkedhet a gáz ára. A gázszolgáltatók szerint így tovább nõnek a veszteségeik.

Legalább 10 százalékos gázáremelés júliustól. Ennyit szerettek volna elérni a szolgáltatók, mert azt mondják: ennyivel többért veszik õk is a gázt. Az áremelés elmarad, mert a kormány moratóriumot hirdetett. A szolgáltatók csalódottak.

„Az õ költségeik tovább fognak növekedni, viszont az árbevételük, mivel moratórium van, és meg kell hagynunk a régi, ma hatályban lévõ árakat, ez viszont nem emelkedik a költségekkel arányosan, tehát újra egy eredménycsökkenéssel nézhetünk szembe” – mondta Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke.

Így a gázcégek szerint elmaradhatnak a fejlesztések, beruházások, amelyeknek ugyancsak a családok isszák meg a levét. Azt szeretnék, ha gyorsan meg tudnának állapodni a kormánnyal az új árképzési rendszerrõl.

„Biztos vagyok, ha a szolgáltatók figyelembe veszik a legkisebb költség elvét, amit mi képviselünk, tehát, hogy nem lehet akármilyen költséget elismertetni, hanem mindig csak a legkisebb költség elvét elismertetni, akkor kordában lehet tartani az árakat, és gyors lesz a megállapodás” – mondta Rogán Antal, a Fidesz országgyûlési képviselõje.

A kormány szerint az elmúlt években indokolatlanul emelkedtek a közüzemi díjak Magyarországon, ezt szeretnék megakadályozni. Ezért utalnák ismét a gazdasági miniszter hatáskörébe, hogy döntsön a gáz, és villany áráról. Az ELMÜ szerint ettõl sok minden nem változik.

„Ez egy adminisztratív változás, eddig az energiahivatal elnöke volt jogosult új árakat kihirdetni, ma ez a miniszter úr lesz, nyilvánvalóan a konkrét számítások ezután kell, hogy megkezdõdjenek, de fontos hangsúlyozni, hogy a villamos energiaárban az egyetemes szolgáltatóknál maradó rész mindössze 2 forint, a maradék 46-tal is kellene valamit kezdeni” – mondta Boross Norbert, az ELMÜ kommunikációs igazgatója.

Hogy mit lehet vele kezdeni, arról ezután tárgyalnak az új kormánnyal. Bár moratórium van, árat csökkenteni szabad. Ezért júliustól olcsóbb lesz az áram, szolgáltatónként eltérõ mértékben. Az ELMÜ területén élõ családok például átlagosan havi 145, a DÉMÁSZ területén élõk pedig 575 forinttal kevesebb villanyszámlát fizetnek majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!