2024. április 24. Szerda, György.
 
Obama bekeményít az olaj-ügybenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-16 15:04:36
Meg fogja fizettetni a kormány a BP-vel a Mexikói-öböl olajkatasztrófájának kárát - közölte kedd esti, televíziós beszédében az amerikai elnök.
Barack Obama az mondta a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében, hogy személyesen találkozik a brit olajipar óriás vezetõivel szerdán. Mint mondta: értésükre adja majd, hogy elõ kell teremteniük azt a pénzt - bármilyen forrásokra is van szükséges ehhez -, amivel kompenzálják a cég „nemtörõdömsége” miatt károkat szenvedett munkásokat és üzletembereket.

Obama úgy fogalmazott, hogy az olajszennyezõdés „támadás az amerikai partok és az amerikai állampolgárok ellen”. Az elnök szerint a történtek azt mutatják, hogy „véget kell vetni az Egyesült Államok függõségének a fosszilis energiaforrásoktól”. Obama szerint egyre nagyobb a valószínûsége további, hasonló katasztrófák bekövetkezésének, mivel kifogynak azok a szárazföldi és sekély vizû helyek, ahonnan olajat lehet kitermelni.

Obama bejelentette, hogy felállít egy nemzeti vizsgálóbizottságot a katasztrófa okainak teljes feltárására, és a bizottság élére Ray Mabust, Mississippi szövetségi állam volt kormányzóját nevezi ki. Az elnök felszólította a Szenátust, hogy fogadja el azt az új energiatörvényt, amit a Képviselõház már jóváhagyott.

Obama beszéde elõtt több felmérés is azt mutatta, hogy az amerikaiak többsége elégedetlen azzal, ahogy az elnök az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját kezeli.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!