2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Még mindig sötétben a károsultakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-17 10:55:14
Tizenegy településen még mindig nincs áram a hétfõi szélvihar után Szabolcs megyében. A leszakadt vezetékek, földbõl kicsavart villanyoszlopok miatt ...
több mint tízezer családnál szünetel az áramellátás. A helyiek és a tûzoltók folyamatosan dolgoznak, de a szerda délutáni esõ újabb károkat okozott.

Vihar tépte a fákat a Hajdú–Bihar megyei Tégláson. Az orkán erejû szél a háztetõknek sem kegyelmezett. Késõbb pedig az ég is leszakadt. Azóta két nap telt el. De a megyében még mindenhol látszanak a vihar nyomai.

Az egyik házról a tetõt le kell szaggatni a helyérõl, nehogy ráomoljon valakire. A településen szinte minden házat megrongált a nagy erejû szélvihar. Van, ahol csak a deszkák maradtak meg, és van, ahol még az sem. A ház fala kidõlt, látni a szoba belsejét.

Szétszaggatott kábelek, kidõlt villanyoszlop. Most még nyugodtan sétálhat a macska az összetekeredett kábelek közt. Az egész faluban nincs áram.

„A fagyasztók leolvadnak, a hûtõ az már természetesen leolvadt, de még tartja a hús magát, hogy fagyos állapotba van” – mondta Rinyu Istvánné.

Óráról órára nõnek a veszteségek. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak, más régiókból is segítséget kellett kérniük. Tizenegy település és több mint tízezer ember van még mindig áram nélkül. Amelyik fát nem csavarta ki a szél, a tûzoltók vágják ki. Dolgoznak a helyiek is, zuhogó esõben.

„A lakás még jobban szétázik. Így is már beázott a mennyezet, a festés, a bútorok is még jobban tönkremennek.”

Csöpög a víz a plafonról, minden elázott, a mennyezet leszakadt.

„Minden szoba, folyosó. Fürdõszobában leszakadt a plafon. Meg ez is várható, hogy le fog, a csillárokból folyt a víz, szõnyegek eláztak” – mondta Kókán Andrásné.

A fák derékba törtek, egy sem maradt épen, a szél mindent letarolt. Háromszáztizenöt hektárnyi erdõt annyira tönkretett a vihar, hogy az egészet tarra kell vágni. Az újratelepítése körülbelül 160 millió forintba kerül majd. De még legalább 320 hektárnyi erdõben tett nagyon súlyos károkat az orkán erejû szél. És ezek még nem a végleges számok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!