2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Vérszívók riogatják a turistákatForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-17 11:54:57
Szúnyoginvázió a Balatonnál: a tóparti önkormányzatok polgármesterei a szezont féltik, mert szerintük a rengeteg vérszívó elriasztja a turistákat.
Újabb irtást követelnek, mert azt mondják, a néhány nappal ezelõtti teljesen hatástalan maradt. Ezt egyébként a szakemberek is elismerik, akik a szúnyoginvázióért a rendkívüli idõjárást okolják.

Panaszkodnak a turisták, hogy sok a szúnyog a Balatonnál és a vérszívók tönkreteszik a nyaralást. Pedig az idén már többször is volt irtás, az utolsó éppen a múlt héten. A tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség rendelte meg, ám úgy tûnik, hogy feleslegesen.

„Ez egy nagyon kellemetlen dolog, árt a turisztikának, és én azt javasoltam a Balatoni Szövetség ügyvezetõ elnökének, ha ez nem sikerült, ez a szúnyogirtás, és ez bebizonyíthatóan a védekezést végzõ feladata lett volna, vagy az õ kötelességére róható, akkor igenis tessék ezt megismételni” – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

A Balatonnál nyáron általában kéthetente szállnak fel a repülõk, hogy irtsák a szúnyogokat. Az idei év azonban rendkívüli, a néhány nappal ezelõtti irtást valóban indokolt megismételni – mondja a szakember.

„Ez a folyamatos csapadékos idõjárás, ami most van, és utána a viszonylagos felmelegedések, ezek kifejezetten kedveznek a szúnyoglárváknak a kelésének” – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség szúnyogirtás irányító szakértõi csoport vezetõje.

A szakember szerint tízévente legfeljebb egyszer fordul elõ ennyire szúnyogbarát idõjárás. Az invázió egyébként az egész országra jellemzõ. A Balatonnál várhatóan még ezen a héten megismétlik az irtást, kivéve a természetvédelmi területeket, ahol tilos permetezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!