2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hibák sorozata a Mexikói-öbölbenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-17 12:17:48
Csütörtökön - helyi idõ szerint délelõtt 10-kor - hallgatja meg Washingtonban a Mexikói-öböl olajkatasztrófáját vizsgáló kongresszusi bizottság a British Petrol cég vezetõjét.
Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platformot mûködtetõ cég még szerda este nyilvánosságra hozta Tony Hayward vallomásának részleteit. A BP-igazgató szerint az amerikai történelem legnagyobb természeti katasztrófájának "nincs egyszerû" magyarázata, azt "példa nélkül álló hibák sorozata okozta".

"Megértem, hogy az emberek egyértelmû választ várnak arra, hogy mi, miért történt, és hogy ki a felelõs... Az igazság azonban az, hogy ez egy bonyolult baleset, amelyet példa nélkül álló hibák sorozata okozott - áll Tony Hayward nyilatkozatában.

Az ügyben eljáró kongresszusi képviselõk korábban azzal vádolták a brit olajcéget, hogy a biztonságon spóroltak, és ez vezetett a Deepwater Horizon nevû platform áprilisi tragédiájához, amelyben 11 munkás életét vesztette, és amely azóta az amerikai történelem legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozza.

"Nem tudjuk meg nem történtté tenni ezeket a tragikus eseményeket, de szavamat adom, hogy helyretesszük a dolgokat" - teszi majd hozzá csütörtöki meghallgatásán a BP-vezér. "Nem nyugszunk addig, amíg a szivárgást meg nem szüntetjük, el nem takarítjuk a szennyezõdést, és meg nem hozzuk a megfelelõ lépéseket a környezeti és gazdasági hatás kezelésére" - ígéri a nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint az olajcég vezetõje.

Szerdán az amerikai elnök BP vezetõivel folytatott tárgyalásai után bejelentette, hogy a cég egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot hoz létre, amelybõl az olajszennyezõdés áldozatait kompenzálják majd. A brit cég nem fizet részvényeseinek, hogy létre tudja hozni az úgynevezett "zálogalapot", amelyre még az idén 5 milliárd dollárt helyeznek el, majd a következõ években negyedévenként 1-1 milliárd dollárt.

Közben a BP bejelentette, hogy újra mûködik a szivárgó olaj egy részét begyûjtõ berendezés. Az eszközt néhány órára le kellett állítani szerdán, mert villámcsapás miatt tûz ütött ki a tankerhajón, amelybe egy csövön keresztül a kõolajat vezetik. A szivárgást várhatóan csak augusztusban tudják teljesen megállítani. Ekkora készül el az új olajkút.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!