2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Az egészséges kávé titkaForrás: Napidoktor
Utolsó módosítás: 2010-06-22 12:00:27
Bár a magyar lakosság 80%-a tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.

Az elmúlt években azonban érezhetõen megnõtt a kávézáshoz csatolt pozitív asszociációk száma, és a kávézás kultúrája is egyre nagyobb teret hódít magának, ami a tudományos kísérletek által alátámasztott jótékony élettani hatások napvilágra kerülése mellett, a szocializmus éveiben megszokott gyengébb minõségû kávé javulásának, illetve a magyar piacra betörõ nemzetközi kávézóláncoknak is köszönhetõ.

A változást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kávéfõzés és szervírozás magyar mesterei immár 6 éve önálló bajnokságon mérhetik össze tudásukat, illetve tavaly óta a világ hat legjobb baristája között tarthatjuk számon a Costa Coffee fõ baristáját, a háromszoros magyar bajnokot, Molnár Attilát.

Az egészséges kávé titka

A legújabb kutatások már nem írnak a koffein számlájára olyan tüneteket és betegségeket, mint például a magas vérnyomás, a gyomorfekély, a szívkárosodás, a koleszterinszint-növekedés vagy éppen a csontritkulás, épp ellenkezõleg; a kávé illetve a koffein pozitív hatást gyakorolhat a szív-és érrendszerre, csökkenti a vesekõ kockázatát, az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit, enyhíti a migrénes fájdalmakat, erõsíti a fogzománcot, sõt, talán még a rák elleni küzdelemben is szerephez juthat.

Kevesen tudják azonban, hogy a más-más összetételû és elkészítésû kávék között nem csak ízükben és illatukban, de az egészségre gyakorolt hatásukban is számottevõ különbségek nyilvánulhatnak meg. „A rosszul elkészített kávé valóban lehet ártalmas is, a csökkent minõség és ízélmény mellett ezért is kellene nagy hangsúlyt fektetni a kávékészítés tudományára” – mondja Molnár Attila, kávészakértõ.

Az egészséges kávé titka

A minõségi kávékészítés és a barista képzés egyébként második virágkorát éli Magyarországon, hiszen már a XIX. században létezett kávészakértõ képzés, sõt, a nem megfelelõ minõségû kávé készítéséért kávérontás címen komoly bírságokat is kiszabtak.

Molnár Attila szerint a minõségi kávék fogyasztásának terjedésében a koffeines italhoz kötött negatív orvosi vélemények csökkenése mellett nagy szerep jut az elsõosztályú kávézóláncok magyarországi térhódításának; a brit Costa Coffee például olyan nagy reményeket fûz Budapest kávézó-életének újjáéledéséhez, hogy a világ legnagyobb üzletének színhelyéül a nemrégiben elkészült Eiffel-teret választotta, ahol Attila egyébként szerdánként nyilvános és ingyenes barista bemutatót és tréninget tart minden érdeklõdõ kávérajongó számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!