2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ellentétes nyilatkozatok - Élesedõ adóvita Szerbiában isForrás: ecoline.hu
Utolsó módosítás: 2010-06-22 12:10:26
Míg a szerb pénzügyminiszter ismét az adóemelés mellett foglalt állást, a helyi gazdasági miniszter az elsõ adandó alkalommal rögtön meg is cáfolta, hogy ilyesmire sor kerülhetne.

Diana Dragutinoviæ köztársasági pénzügyminiszter bejelentette, többféle adóreform-tervezet is létezik jelenleg, maga pedig azt a forradalminak nevezett tervezetet támogatja, melynek révén három százalékkal emelnék az áfát. Egyharmadával csökkentenék viszont a bérekre kirótt illetékeket, s az ebbõl eredõ hiányt pótolnák az általános forgalmi adó növelésével. Dragutinoviæ közölte, a 16 500 dinár alatti kereseteket nem adóztatnák meg, az ezt az összeget meghaladó bérekre pedig tíz százalékos adót rónának ki. A pénzügyminiszter annak a reményének adott hangot, hogy a 2011. évi költségvetés már az adóreformmal összhangban készülhet el, az arról szóló döntést azonban, hogy az adóreformok közül melyiket fogják alkalmazni, majd a kormány hozza meg – írja a helyi Magyar Szó.

A pénzügyminiszter asszony kijelentésére reagálva Mlaðan Dinkiæ gazdasági miniszter közölte, az elkövetkezõ két évben, azaz a jelenlegi kormány mandátumának a lejártáig, biztosan nem kell az áfa emelésével számolni. Diana Dragutinoviæ javaslatát a „nem rossz“ jelzõvel illette, de rögtön hozzátette, figyelembe véve a szerb gazdasági mutatók jelenlegi állását, jobb, ha most nem foganatosítanak efféle lépéseket. Dragutinoviæ kijelentését a hosszútávúság kontextusában kell értelmezni – fogalmazta meg a gazdasági tárca vezetõje.

A nap folyamán hasonlóképpen vélekedett a témával kapcsolatban Mirko Cvetkoviæ miniszterelnök is, aki elmondta, a gazdaságpolitika, s ennek keretében az adópolitika reformjáról szóló stratégiai dokumentum még nem áll készen, de a remények szerint szeptemberre meg fog születni. Jelenleg az adóreform mindegyik változata az asztalon hever, Dragutinoviæ kijelentését pedig, a miniszterelnök szerint, hosszabb távlatokban kell értelmezni, hiszen ez az elképzelés az alapját képezheti majd az elkövetkezõ öt-tízéves periódus adópolitikájának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!