2024. április 24. Szerda, György.
 
Sosem látott szúnyoginvázió várható
Utolsó módosítás: 2010-06-22 12:32:50
A szúnyogcsípés nem csupán fájdalmas, de fertõzéssel is járhat. Az invázió várható egészségügyi hatásait tekintjük át.

A természet idén kíméletlenül lecsapott az ország legérzékenyebb pontjaira. Az árvízzel sújtott és veszélyeztetett területeken most a szúnyoginvázióra is készülhetnek a lakók, illetve az illetékes szervek. A turisztikailag fontos területeken, a Dunakanyarban, a Balatonnál és Budapesten egyaránt rossz a helyzet, Borsodban múlt héten befejezõdött az irtás elsõ fázisa.

Csípésmérés

Bármilyen meglepõ is, a szúnyogcsípés mérését nem valamilyen számítógépes modellezéssel végzik, hanem hús-vér emberek közremûködésével. A hangsúly ez esetben persze a véren van, hiszen azt kell összeszámolni, hogy az adott helyre kiültetett önkéntes vérét adott idõszakaszban hány alkalommal csapolják meg a kis vérszívók. A mazochista vállalkozás természetesen közérdeket szolgál, hiszen így lehet súlyozni, hol mekkora szúnyogmennyiségre lehet számítani, és milyen típusú irtást kell elrendelni.

Az elmúlt héten a Dunakanyarban és a környékén mérték a legtöbb csípést, óránként 270-et. A legrosszabb a helyzet Dunabogdányban, Budakalászon és Esztergomban, de a Balatonnál is 100 csípésnél többet számoltak meg óránként. Tudni kell, hogy óránként 30-40 csípés esetén rendszerint már elrendelik az irtást, ám az eredményes ellencsapáshoz a megfelelõ idõjárásra is szükség van.

Szakemberek szerint a várható rossz idõben nincs értelme a fellépésnek, hiszen az élõsködõk ilyenkor elbújnak, a repülõgépes permetezés pedig nem is biztonságos. A meteorológusok elõrejelzése szerint egész héten záporok, zivatarok várhatók, ha valóban így lesz, a szúnyoginvázió megújuló hullámaira lehet számítani.

Budapest ostroma

A Dunán levonuló árhullám nyomán a fõvárost is elérte a szúnyogveszély. Folyamatosan pusztítják a rovarokat, és júliusban légi irtást is terveznek, így várhatóan nem kell járványügyi veszélyhelyzetre készülni. Az embereket legalábbis nem fenyegeti szúnyogcsípéssel fertõzõ betegség, a háziállatok számára viszont veszélyesek lehetnek a belsõ kerületekben is tömegesen megjelenõ vérszívók. Két olyan parazita terjed – számolt be Juhász Csaba állatorvos az InfoRádiónak –, amely a szúnyogok közvetítésével a kutyákra jelenthet veszélyt. Az egyik az állat szervezetébe kerülve fonalféreggé fejlõdik, a másik a szívben élõsködik. Ha a kutya levert, fáradékony, az állatorvos vérvétel segítségével derítheti ki, hogy a tünetek a paraziták megjelenését jelzik-e. A megbetegedés várhatóan nem lesz tömeges, a szúnyogoknak csak elenyészõ százaléka lehet fertõzött.

Vegyszerek a szúnyogok ellen

A központi irtás természetesen nem jelent teljes körû megoldást, neked személyesen is fel kell lépned az otthonodba és környékére betolakodó élõsködõkkel szemben. A boltokban ma már számtalan hatóanyaggal, parfümmel, technikával mûködõ, hatásos szúnyogriasztó közül választhatsz.

A szabadtéri riasztók között parfümmel átitatott füstölõ spirál, szúnyogriasztót tartalmazó gyertya teheti próbára a vérszívók ellenállóképességét, valamint a te türelmedet is. Tapasztalataink sajnos azt bizonyítják, hogy egy kis esti szellõ máris hatástalanná teszi a füsttel felszabaduló hatóanyagot, amely egyébként is csak közvetlenül a kanóc közelében fejti ki hatását. Ennél hatásosabbak a szúnyogriasztó lámpaolajjal feltöltött petróleumlámpák vagy a szabadtéri sprayk. Egyre népszerûbbek az ultrahanggal mûködõ készülékek vagy az UV sugaras fénycsapdák. Legnagyobb hátrányuk, hogy a védett és a hasznos rovarokat is elpusztítják.

Az elemes és konnektoros szúnyogirtó készülékek célszerûek lehetnek azok számára, akik nem érzékenyek az egyébként melegvérûekre ártalmatlan rovarirtóval átitatott lapkákból vagy üvegcsékbõl kiáramló illatanyagokra. A nyitott ablak mellett is egész éjszaka hatékony folyadékos párologtatók hetekig mûködnek, míg a lapkákat minden este cserélni kell, és inkább zárt térben eredményesek.

Nem mindenki tudja használni az órákon át védelmet nyújtó, bõrre kenhetõ krémeket, stifteket, sprayket. Miután megvásárolod a készítményeket, mindig próbáld ki hatásukat egy kisebb és érzékenyebb bõrfelületen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!