2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kitiltották a vakvezetõ kutyát az üzletbõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-23 10:57:24
Nem engedtek be vakvezetõ kutyával egy pápai férfit az egyik helyi ruhaüzletbe. Orsós Sándor az Egyenlõ Bánásmód Hatósághoz fordult és már nem elõször.
Két éve egy hipermarketbõl tessékelték ki kutyájával. Bár akkor még egymásnak ellentmondóak voltak a rendelkezések ebben a kérdésben az üzletlánc peren kívül megegyezett a vak férfival. Mára azonban a szabályozás egyértelmû: a szolgáltatók kötelesek beengedni a segítõ kutyákat.

A csúfos eset után az említett pápai üzletbe ismét ellátogatott Orsós Sándor és vakvezetõ kutyája az RTL Klub stábja kíséretében, ahová nemrégiben éppen Hektor miatt nem engedték be. Elõször most is megállították õket az ajtóban, végül azonban az állattal együtt beljebb mehettek, bár Orsós Sándor úgy véli csupán a kamera miatt.

„Ennek abszolút nem így kéne mûködnie, mert nem járhatok mindig kamerával a hátam mögött, meg az oldalamon” – mondta Orsós Sándor.

A 11 éves kora óta vak férfinak legutóbb, amikor itt járt, azt mondták, nem viheti be a kutyát az üzletbe.

„Én próbáltam megértetni, hogy õ nem egy közönséges kutya, hanem habilis, azaz segítõ: kimondottan vakvezetõ kutyáról van szó. Az üzletvezetõ teljes mértékben hajthatatlan volt ez ügyben” – mondta Orsós Sándor.

Pedig a szabályozás egyértelmû. Legalábbis most már. Korábban ugyanis két egymásnak ellentmondó rendelet volt arról, hogy a segítõ kutyákat be lehet-e vinni az üzletekbe.

„Mára ez a helyzet megoldódott a szabálysértésekrõl szóló kormányrendelet is a kivételek között említi, tehát megengedi a vakvezetõ kutyák belépését az üzletek területére” - Szász Adrián az Egyenlõ Bánásmód Hatóság fõreferense.

Amennyiben egy üzlet, vagy szolgáltató mégis kitiltja a segítõ kutyát akár 6 millió forintos bírságra is számíthat. A pápai férfi az Egyenlõ Bánásmód Hatósághoz fordult az eset miatt.

Az üzlet külföldi tulajdonosai azt mondják, hogy a nyelvi nehézségek miatt nem értették meg, hogy vakvezetõ kutyáról van szó és azt sem tudták, hogy az állat hámján lévõ jelzés mit jelent. Azóta azonban bocsánatot kértek Orsós Sándortól és megígérték, hogy Hektorral együtt bármikor szívesen látják a boltban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!