2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Schmitt Pál a Fidesz államfõ-jelöltjeForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-24 09:00:50
Orbán Viktor Schmitt Pált, az Országgyûlés elnökét jelöli köztársasági elnöknek - jelentette be szerdán Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivõje.
Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a Fidesz frakció alapszabálya szerint kell a pártelnöknek jelöltet állítania az államfõi posztra. A miniszterelnök egyébként a Fidesz elnökségével, a KDNP elnökével, és az ott felmerült lehetséges jelöltekkel egyenként, személyesen is egyeztetett. Ezt követõen Orbán Viktor tárgyalt a Fidesz és a KDNP frakciószövetségének elnökségével is.


Szijjártó Péter azt nem árulta el, hogy Schmitt Pálon kívül kik kerültek még szóba jelöltként. A szóvivõ kitérõ választ adott arra a kérdésre, hogy miért nem jelölik újra Sólyom László jelenlegi köztársasági elnököt, akinek öt évvel ezelõtti jelölését a Fidesz is támogatta.

A Fidesz és a KDNP képviselõcsoportja csütörtökön tárgyal és nyilvánosan meghallgatja a jelöltet, majd pénteken döntenek. Az Országgyûlés jövõ héten kedden vagy szerdán választja meg új köztársasági elnököt, aki augusztusban léphet hivatalba.

Az ellenzéki pártok közül csak az MSZP állított államfõjelöltet, hiszen csak a szocialistáknak van elegendõ, ötven képviselõje a jelöléshez. A legnagyobb ellenzéki párt Balogh András, bangkoki magyar nagykövetet látná szívesen a köztársasági elnöki székben. A diplomatát kedden a Fidesz-KDNP képviselõi is meghallgatták, és alkalmasnak tartották az államfõi posztra.

A harmadik Magyar Köztársaságot 1989. október 23-án kiáltotta ki Szûrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök. Göncz Árpád 1990-tõl 2000-ig volt hivatalban. Õt Mádl Ferenc követte. 2005-ben Sólyom Lászlót választották államfõvé, akinek ötéves mandátuma augusztus 4-én jár le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!