2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Devizahitelek átváltása: Csányi is megszólaltForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-06-25 17:26:02
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint nem lehet a lakossági devizahiteleket forinthitelekre váltani, ezzel 230 milliárd forinttal nõne meg a lakosság egy évi hiteltörlesztési terhe.

Csányi szerint elsõsorban nem a bankrendszer a hibás azért, hogy a hitellel rendelkezõk nehéz helyzetbe kerültek, hanem a kormányzati gazdaságpolitika.


A bankvezér a HírTV Kontraszt címû mûsorában vasárnap este azt mondta: ha most átváltanák forintra a devizahiteleket, akkor mintegy 20 százalékkal, 230 milliárd forinttal nõne meg a lakosság egy évi hiteltörlesztési terhe, mert a kamatkülönbözet miatt jelentõsen emelkedne a törlesztési részlet. Mint mondta, egyetért azzal, hogy nem lehet átváltani a devizahiteleket forinthitelre, ugyanakkor kijelentette, hogy a bajba került adósokkal foglalkozni kell, segíteni kell rajtuk, és úgy vélte, ebben valóban a kormány és a bankok együtt tudnak mûködni.

Csányi Sándor szerint elsõsorban nem a bankrendszer a hibás azért, hogy a hitellel rendelkezõk nehéz helyzetbe kerültek, hanem a kormányzati gazdaságpolitika. Elmondta: amikor a devizahitelesek öt évvel ezelõtt a kölcsönt felvették, a forint árfolyama az euróhoz képest 230-240-250 forint körül ingadozott, ma pedig 270 forint fölött van, megnõtt a tartozás összege forintban kifejezve. "Ez egyértelmûen annak a hibája, hogy az elmúlt években - talán leszámítva 2008-at - felelõtlen költségvetési gazdálkodás folyt" - jelentette ki Csányi Sándor. Hozzátette: a 10 százalék körüli államháztartási hiány miatt a bizalom megingott Magyarországban és a magyar fizetõeszközben, ezért gyengült az árfolyam és megnõtt a forintban kifejezett adósság.

Csányi Sándor azt mondta: a bankrendszer szintén nem okolható azért, hogy a szocialista kormány bevezette a lakás-devizahitelek állami támogatását, míg korábban csak a forinthiteleket támogatta. A kormány ezzel akarta a versenyt szélesíteni a lakossági piacon - jegyezte meg.

"A kormány ösztönözte a devizahitelt, rossz gazdaságpolitikát és költségvetési politikát folytatott és harmadsorban meg kell említeni a monetáris politikát is" - mondta az OTP elnök-vezérigazgatója hozzátéve, ha nem lett volna erõsen túlértékelve a forint, amikor felvették az adósok a hitelt, akkor meggondolták volna, hogy forintban vagy devizában adósodjanak el.

Az elnök-vezérigazgató szerint a monetáris politika feladatát módosítani kellene. Mint mondta, a jegybank feladata nem lehet kizárólag a forint értékállóságának a védelme, a jegybanknak együtt kell mûködnie a mindenkori kormánnyal a gazdaság fejlõdésének érdekében is. Az inflációkövetõ monetáris politika rendkívül erõs forintot eredményezett - mondta.

Szerinte bizonyos mértékig a gyenge forint elviselhetõ a devizahitelesek számára is, ugyanakkor hatékonyan ösztönzi a gazdaságot is. Számításaik szerint a 300 forint és afölötti euróárfolyam már feltehetõen a gazdaság csökkenését okozza, míg egy 285-290 forintos árfolyam pozitív hatással van a gazdaságra. Mint mondta, az aranyközép utat kell megtalálni. (MTI)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!